Potrivit unui sondaj Reuters, Zona Euro se îndreaptă spre prima recesiune dublă din ultimul deceniu. Peste 80% din economiștii care au răspuns sondajului spun că va urma o a doua cădere, după cea din primăvară, având în vedere noile restricții și carantina impuse de diferite state în al doilea val de coronavirus. În aceste condiții, economia își va reveni mai greu în anul 2021, în ciuda unui posibil stimul monetar adițional de 500 miliarde de euro, oferit de Banca Centrală Europeană. Președintele BCE, Christine Lagarde, anunța că un nou rând de stimuli financiari pentru a susține țările Zonei Euro nu este încă sigur. 

Economiștii se așteaptă ca recuperarea să frâneze la doar 2.5% în acest final de an, după o creștere trimestrială record de 12,6% în lunile de vară. 

“Deoarece situația se tot înrăutățește, este clar acum că revenirea economiei Zonei Euro, ce a început din mai, s-a terminat. Totuși, în trimestrul al IV-lea, scăderea va fi mai mică față de ce am înregistrat în prima jumătate a acestui an”, a declarat pentru Reuters Angela Talavera, șefa departamentului de Economie Europeană de la Oxford.

Sondajul Reuters anticipează o creștere medie a economiilor din Zona Euro de 5% în 2021, cele mai modeste așteptări pe termen mediu din mai până acum. Majoritatea sondajelor au fost făcute înaintea apariției noilor vaccinuri Moderna și Pfizer, care ar putea ajuta la o relansare a economiei în anul următor, pe măsură ce populația capătă imunitate și scade riscul introducerii altor restricții.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday