Informația apărută inițial sub forma unui raport în presa locală din Cehia a fost confirmată de sursele Reuters. Postul de televiziune Czech Television a distribuit imagini de pe Twitter cu un tren încărcat cu cinci tancuri și cinci vehicule de luptă, despre care a relatat că reprezintă un cadou din partea Cehiei și a aliaților NATO pentru Ucraina.


Șeful Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera inferioară a Parlamentului Cehiei, Ondrej Benesik, a declarat pentru Reuters că a primit informația în legătură cu acest transport de la expertul în apărare al Partidului Creștin Democrat al țării.

Ministrul Apărării, Jana Cernochova, a declarat parlamentului că nici nu va confirma, nici nu va nega informațiile care au legătură cu ajutorul oferit Ucrainei, dar a precizat că “vă asigur doar că Republica Cehă… ajută Ucraina cât de mult poate și va continua să ajute prin furnizarea de echipamente militare, atât ușoare, cât și grele”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat că Republica Cehă a trimis Ucrainei ajutor militar în valoare 45 de milioane de dolari de la începutul războiului, fără a specifica în mod clar în ce a constat acest ajutor.

Vehiculele cehe sunt doar cel mai recent exemplu de echipament militar acordat de Occident Ucrainei. Germania a aprobat la 1 aprilie livrarea câtorva zeci de vehicule de luptă, pe fondul criticilor că Berlinul nu a trimis suficient ajutor militar Kievului. Aliații NATO urmează să discute miercuri și joi despre livrarea mai multor arme Ucrainei, la reuniunea miniștrilor de externe, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Sursa: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday