Conform oficialilor citați de Reuters, marii producători de cipuri au fost avertizați să-și diversifice sursele de aprovizionare cu materii prime. Casa Albă le-a transmis că Rusia ar putea suspenda livrările, în cazul în care va fi sancționată pentru invadarea Ucrainei.

Potrivit unui raport publicat la începutul lunii de Techcet, firmă de cercetare de piață, aproximativ 90% din cantitățile de neon folosite pentru semiconductorii produși în SUA provin din Ucraina, în vreme ce 35% din cantitățile de paladiu sunt aduse din Rusia. Potrivit surselor agenției, reprezentanți ai Consiliului de Securitate de la Casa Albă au discutat pe marginea acestui raport cu marile companii. 

Oficial, Administrația Biden nu a făcut niciun comentariu despre subiect, dar un oficial de rang înalt a comentat că SUA se pregătesc pentru orice scenariu posibil, în cazul în care Moscova atacă Kievul: O parte din pregătiri presupune să ne asigurăm că lanțurile de aprovizionare a companiilor nu vor fi afectate. Lucrăm cu producătorii pentru a-i ajuta să identifice și să apoi să-și diversifice furnizorii“.

Un reprezentant al unui important producător de cipuri a declarat pentru Reuters că cercetează piața internațională pentru noi furnizori: Chiar dacă ar exista un conflict în Ucraina și ar continua exporturile, prețurile ar crește, piața s-ar restrânge, iar neonul ar fi mai greu de găsit, dar producția nu ar fi oprită“, a  explicat acesta. În schimb William Moss, purtător de cuvânt al Intel, spune că grupul nu anticipează vreun impact asupra aprovizionării cu neon.

La începutul săptămânii, și Comisia Europeană a anunțat că va investi în acest sector 40 de miliarde de euro în următorii ani, tocmai pentru a-și reduce dependența de piețele externe, mai ales de cea asiatică.

Neonul este esențial în crearea diodelor laser din cipuri și este un produs secundar al industriei oțelului din Rusia. De asemenea, paladiul este folosit mai ales pentru senzori și memorii semiconductoare. Potrivit unei statistici a Departamentului american pentru Comerț, prețul neonului a crescut de șase ori în 2014, înainte ca Rusia să anexeze Crimeea, tocmai pentru că industria de semiconductori se baza pe un număr mic de companii ucrainene.

Avertismentul vine la numai două zile după ce autoritățile americane și cele europene au pus marile bănci comerciale în stare de alertă și le-au cerut să se pregătească pentru eventuale atacuri cibernetice din partea Rusiei, tot ca reacție la posibile sancțiuni în cazul în care invadează Ucraina.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday