Schema propusă de Moscova pentru companiile străine privind plata gazului în ruble ar încălca sancțiunile Uniunii Europene, a declarat șeful politicii energetice a blocului, comisarul Kadri Simson.

Plata în ruble prin mecanismul de conversie gestionat de autoritățile publice ruse printr-un al doilea cont deschis special în acest sens la Gazprombank reprezintă o încălcare a sancțiunilor și nu poate fi acceptată”, a declarat Kadri Simson în urma reuniunii miniștrilor Energiei din țările membre UE.

Comisarul a mai precizat că decizia Gazprom de a suspenda livrările de gaz către Bulgaria și Polonia este “un punct de cotitură în criza actuală” și avertizează că “orice stat ar putea fi următorul“. Mai departe, a îndemnat statele membre să-și actualizeze planurile naționale de urgență, să-și facă suficiente provizii de stocare a gazelor înainte de iarnă și să-și diversifice sursele de energie, deși a ținut să precizeze că nu există nicio amenințare iminentă pentru aprovizionarea cu gaze.

În urma ședinței miniștrilor Energiei, Virgil Popescu a dat asigurări că ”România a identificat deja surse și rute alternative de aprovizionare cu gaz pentru a reduce dependența de importurile din Rusia. Din această perspectivă, am transmis Comisiei Europene ca pentru România este importantă operaționalizarea și funcționarea la capacitate maximă a Coridorului Vertical de Gaze și a Coridorului Trans-Balcanic”. 

Oficialul a reamintit că România nu are contracte directe încheiate cu Gazprom, motiv pentru care situația în țară este stabilă la acest moment.

Surse alternative: Reuters, BBC.

Sursa foto: Twitter Kadri Simson

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday