Apele reci și curate ale Regatului Unit, mai ales cele din jurul Scoției, sunt un mediu propice pentru cultivarea algelor, se arată în reportajul realizat de publicația britanică. Întrucât absorb dioxidul de carbon din aer pentru a crește, joacă un rol semnificativ în combaterea schimbărilor climatice.

Algele n-au nevoie de apă dulce, de sol sau de îngrășăminte și pesticide. Comparați asta cu agricultura de pe uscat, care folosește combustibili fosili. Au un potențial mare de a înlocui mai multe materiale cu consum intens de carbon”, a explicat un biolog marin.

Cercetătorii estimează că în următorii 10 până la 20 de ani, “biorafinăriile” de alge marine ar putea produce elemente de bază pentru substanțele chimice industriale care sunt în prezent fabricate din petrol, de la proteine și până la bioplastic. 

Apare un număr tot mai mare de “cultivatori de alge”, adevărate ferme marine (foto), pentru a satisface cererea din partea companiilor. La nivel global sunt cultivate 30 de milioane de tone de alge marine, majoritatea în Asia, iar piața crește cu 8% pe an.

Charlie Bavington, co-fondator al companiei Oceanium, care procesează în prezent 150 de tone de alge pe an spune că firma intenționează să crească producția până la 200 de mii de tone în 2030. “Algele marine trăiesc într-un mediu dur, cu multă sare, energie și lumină solară, plus habitatele calde și habitate reci. Au rezolvat o mulțime de probleme chimice și fizice pentru a supraviețui și asta creează diversitatea chimiei pe care o putem folosi și dezvolta pentru a ne rezolva problemele”, a declarat Bavington.

Sursa: Sky News

Foto: Dreamstime/ Verastuchelova; Ecophoto

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday