Belgia a anunțat că nu va testa contacții persoanelor confirmate cu COVID, dacă nu prezintă simptome, pentru a nu încărca sistemul de procesare al testelor. La polul opus, în aeroportul din Helsinki „lucrează” Kossi, un câine special antrenat pentru depistarea persoanelor infectate.

Câinii pot identifica prezența coronavirusului pe o haină sau altă bucată de material, folosit cu până la cinci zile înainte de către o persoană infectată, lucru care permite plasarea sa în izolare în timp util. Anna Hielm-Bjorkman, cercetătoare în domeniul veterinar la Universitatea din Helsinki, a concluzionat: „Câinii pot salva atât de multe vieți”.

Ideea a primit susținerea autorităților locale din orașul Vantaa, care au transformat-o în proiect-pilot, deși deocamdată nu beneficiază și de susținerea guvernului. Cercetătorii urmăresc să demonstreze că expertiza unui câine special antrenat este cel puțin la fel de precisă ca a unui test PCR și susțin că rezultatele sunt îmbucurătoare până acum.

Susanna Paavilainen, directorul unei fundații care se ocupă cu antrenarea câinilor a luat decizia să se ocupe de formarea a 15 animale care să devină cândva „colegi” pentru Kossi.

Sursa: Deutsche Welle

Sursă foto: Helsinki Airport

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday