New York Times scrie că voluntarii ucraineni sunt inspirați, între altele, de rezistența insurgenților din țări precum Irak sau Afganistan în fața trupelor americane, în ultimii zeci de ani. Operațiunile sunt coordonate de guvern și de organizațiile private și fac parte din strategia militară a țării, pentru cazul în care armata va fi copleșită într-un viitor conflict.

Potrivit NY Times, scopul programului este ca populația să conștientizeze eventuale pericole, de a crea amenințări de perturbare și de rezistență în cazul unei ocupații rusești. O victorie a Ucrainei în fața Rusiei este văzută ca imposibilă, fapt recunoscut chiar și de generalii armatei. Șefii armatei au transmis că peste jumătate de milion de civili au deja un nivel minim de experiență militară.

“Avem o armată puternică, dar nu suficient de puternică încât să-i ținem piept Rusiei. Dacă vom fi invadați, noi vom deveni rezistența“, a declarat un medic care s-a înscris la aceste exerciții. O altă participantă a adăugat că “dacă oamenii sunt antrenați, nu se vor mai panica“. Exerciții militare cu civili au loc și în pădurile din apropiere de Kiev. Astfel de programe se mai desfășoară și în Letonia, Lituania sau Estonia și devin din ce în ce mai populare în Europa de Est, scrie publicația americană.

Ministrul rus de Externe a declarat astăzi că Rusia trebuie să pună capăt expansiunii NATO către estul Europei și să excludă aderarea Ucrainei la Alianță: “Problema aderării Ucrainei este aproape mai importantă pentru noi decât este pentru ei. Moscova cere NATO să retragă decizia de a oferi, în viitor, Ucrainei și Georgiei statutul de state membre“.

Reportajul, pe larg, pe New York Times

Sursa foto: Maxym Nesterenko /Serhii Luzhevskyi – Dreamstime.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday