Victimele erau membri ai Forțelor Speciale Afgane, iar execuțiile au avut loc pe 16 iunie în orașul Dawlat Abad din provincia Faryab, aproape de granița cu Turkmenistan. CNN a obținut mai multe înregistrări video care surprind incidentul. După o luptă grea pentru a apăra orașul de talibani, militarii au rămas fără muniție și au fost înconjurați, conform martorilor.

Unul dintre videoclipuri arată cum un localnic îi imploră în limba locală pe talibani să nu împuște militarii, dar atacatorii ignoră rugămințile și continuă prin a fura echipamentul și bunurile celor uciși. Crucea Roșie a confirmat că 22 de trupuri ale soldaților au fost recuperate. 

Talibanii au postat un videoclip la trei zile după luptele de la Dawlat Abad în care susțin că gărzile de la Washington, un comando special antrenat de CIA care îi urmărise pe talibani în Dawlat Abad, au fost capturate în viață, dezarmate și încătușate”.

Uciderea soldaților contrastează puternic cu eforturile talibanilor de a arăta că acceptă predarea soldaților și, în unele cazuri, îi plătește pentru a pleca acasă, astfel obținând câștiguri teritoriale în Afganistan. 

Talibanii au declarat pentru CNN că videoclipurile care arătau militarii împușcați sunt false și că reprezintă doar o formă de propagandă guvernamentală pentru a încuraja oamenii să nu se predea. Un purtător de cuvânt al talibanilor a spus că țin captivi alți 24 de soldați care au fost capturați în provincia Faryab, dar nu au furnizat nicio dovadă. Ministerul Apărării afgan a negat faptul că talibanii țin prizonieri soldații și a declarat pentru CNN că aceștia au fost uciși.

Un localnic a sugerat că luptătorii talibani nu erau din regiune, pentru că nu putea înțelege ce vorbeau între ei. Oficialii locali au criticat retragerea trupelor commando din oraș, fără a întări măcar apărarea aeriană. Abdul Ahad Ailbek, membru al Consiliului Provincial al Faryab, a declarat că trupele care au ajuns nu cunoașteau zona și nici districtele controlate de talibani.

Reportajul complet CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday