Avionul personal al lui Trump, un Boeing 757 personalizat (chiar dacă fusese cumpărat la mâna a doua), a fost întotdeauna bijuteria imperiului său. L-a folosit pentru ședințe foto, l-a parcat pentru a fi vizibil la mitingurile de campanie din 2015 și 2016, a făcut tururi cu vipuri și ședințe foto în care miliardarul își servea impasibil prânzurile junk food (de regulă Big Mac și KFC). Lui Trump i-a plăcut întotdeauna să-și arate avionul, să-i pună în evidență scaunele personalizate din piele de culoare crem, băile aurite și cataramele scaunelor învelite în aur de 24 de karate.

Cu toate acestea, astăzi stă garat pe o rampă din aeroportul Orange County, la aproximativ 100 de kilometri nord de Manhattan. Unui motor îi lipsesc piesele, iar celălalt este învelit în plastic. Costurile de reparații ating șase cifre, un preț pe care Trump pare că nu și-l mai permit acum. Deși starea actuală a finanțelor sale nu este publică, pandemia Covid-19 a afectat atât sectorul imobiliar cât și industria ospitalității, adică multe dintre afacerile sale.

Înregistrările de zbor accesate de CNN arată că Boeingul 757 al lui Donald Trump nu a mai zburat din Ziua Inaugurării acestuia ca președinte, pe 20 ianuarie 2017.

Reprezentantul Organizației Trump nu a oferit comentarii CNN cu privire la motivul pentru care avionul nu este folosit și nici nu a fost reparat, și dacă Trump intenționează sau nu să-l pună în funcțiune. Alegerea de a-l abandona pe un aeroport nordic, expus intemperiilor, a nedumerit experții din aviație, care au explicat că zăpada, ploaia și umezeala pot duce la coroziunea metalică a aeronavei și a motoarelor, iar avioanele mari sunt de obicei conservate pentru perioade lungi de timp în zone uscate, așa cum este deșertul Nevada, din sud-vestul SUA.

Donald Trump folosește totuși un avion privat, un Cessna 750 Citation X din anul 1997, care aparține corporației sale și cu care a zburat în ultimele luni, după ce nu a mai fost președintele SUA, între Palm Beach și New York.

Când Donald Trump a cumpărat avionul Boeing 757 în 2010 de la miliardar Paul Allen, cofondator al Microsoft, acesta a devenit rapid jucăria lui preferată, așa cum îi plăcea să le spună prietenilor. Deși aeronava era una second hand, având deja aproape douăzeci de ani de la fabricație, Trump și-a pus numele ostentativ pe el și folosindu-l ca pe o parte a blazonului său. Costul unei ore de zbor cu un Boeing 757 este cuprins între 15 mii și 18 mii de dolari, unul destul de mare pentru performanțele sale. În prezent, majoritatea companiilor aeriene retrag de la utilizare modelele Boeing 757, fiind disponibile modele mai rentabile.

Reportajul intergral pe CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday