Unii epidemiologi și oameni de știință au pus la îndoială politica guvernului francez de a menține școlile deschise, în ciuda numărului în creștere de cazuri de coronavirus. Au reiterat faptul că, deși puțin afectați de virus, copiii sunt un vector de transmitere a acestuia și că doar închiderea claselor în care a fost depistat un caz pozitiv nu este suficientă.

La liceul Eugene Delacroix, de lângă Drancy, cel puțin 20 de elevi, din 2.400, au pierdut cel puțin o rudă în 2020, răpusă de Covid-19. Deși nu există nicio dovadă care să indice că aceste decese au fost provocate de infectarea în cadrul școlii, studenții au declarat pentru CNN că împărtășesc o povară comună: frica de a aduce virusul acasă și de a infecta o persoană din familie.

În Franța, școlile au fost închise doar o scurtă perioadă, la începutul pandemiei, iar acest lucru a devenit un motiv de mândrie pentru guvern, prin sprijinirea redeschiderii economiei, dar și pentru menținerea serviciului social, deoarece unii părinți contează pe mesele primite de copii la școală.

În total, Franța a avut școlile închise doar 10 săptămâni, comparativ cu 35 de săptămâni în Italia, 28 în Germania și 27 de săptămâni în Marea Britanie. Convingerea guvernului este că beneficiile deschiderii școlilor depășesc cu mult costul: “Să nu uităm ceea ce ne face mândri. Nicio altă țară din Uniunea Europeană nu și-a lăsat școlile deschise la fel de mult ca Franța“, a scris pe Twitter ministrul afacerilor europene, Clement Beaune, în luna martie, cu o zi înainte ca Italia să-și închidă din nou școlile din cauza creșterii numărului de cazuri. 

Președintele Macron declara, în mai anul trecut: “Este nevoie ca elevii să se întoarcă la cursuri, deoarece există pericolul că vor pierde materie, vor apărea lacune de învățare și inegalitățile educaționale vor fi exacerbate“. În septembrie cei peste 12 milioane de școlari din Franța s-au întors la cursuri, fără opțiunea școlii on-line. Cei în vârstă de 11 ani și peste au fost obligați să poarte măști, sălile de clasă trebuiau aerisite, iar distanțarea socială era impusă pe coridoare și în cantine. Însă nu toate școlile au putut respecta protocoalele de siguranță, cel puțin nu și în cartierele sărace.

O profesoară de la Eugene Delacroix a declarat că măsurile impuse de autorități au fost imposibil de implementat la începutul anului școlar. Potrivit acesteia, ferestrele nu au putut fi deschise, unii copii și-au scos măștile, personalul care se ocupa de curățenie și igienizare a fost insuficient și nu s-au făcut teste pentru detectarea coronavirusului. Când s-a plâns conducerii liceului, aceasta nu a primit niciun răspuns, iar ministrul educației, Jean-Michel Blanquer, a recunoscut pentru CNN că politicile puse în aplicare nu sunt perfecte.

Între timp, în Regatul Unit, majoritatea copiilor făceau școală online, după ce guvernul a impus o carantină națională, iar școlile au fost închise, deoarece varianta B.1.1.7, considerată mai contagioasă și identificată pentru prima dată în Regat făcea ravagii. Când varianta britanică a ajuns în Franța, mișcarea populară “Stylos Rouge” (stilouri roșii), formată din 72.000 de lucrători din educație, l-a dat în judecată pe Blanquer, acuzându-l că nu a protejat personalul didactic aflat în contact direct cu copiii “care răspândesc virusul”. 

În timpul valului trei, cazurile de Covid au început să crească la liceul Eugene Delacroix. În total au fost închise 22 de clase, după ce elevii și profesorii au fost confirmați cu coronavirus. Inițial, decizia guvernului era ca o clasă să intre în carantină după ce trei elevi au fost confirmați, dar până în martie 2021 s-a decis închiderea încă de la primul caz descoperit.

Potrivit ministerului francez al Sănătății, peste 15 milioane de persoane au primit cel puțin o doză de vaccin, aproximativ 29% din populația adultă. Președintele Macron a promis că vaccinarea profesorilor va începe în aprilie, dar cei sub 55 de ani nu vor avea prioritate până în iunie. 

Articolul integral pe CNN.

Sursă foto: Mira Kireeva/Unsplash.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday