CNN a analizat sute de conturi de pe rețelele de socializare pentru a înțelege creșterea explozivă de popularitate a grupului QAnon la nivel internațional. QAnon este mișcare online care îl susține pe Donald Trump și care răspândește teorii ale conspirației. Recent, fost catalogată de FBI ca fiind o potențială amenințare teroristă locală, însă Trump și-a declarat simpatia pentru grupare: “Sunt oameni care își iubesc țara și care mă plac foarte mult”.

Teoria grupului spune că “Q” este o persoană apropiată de Donald Trump care postează mesaje codate pentru a-i informa pe susținătorii săi despre “războiul secret” și despre cum „trădători” complotează împotriva președintelui.

Printre aceste conturi analizate de CNN, 180 de grupuri și pagini de Facebook care susțineau teme QAnon sunt din afara SUA, majoritatea din Europa sau America Latină. Au fost descoperiți adepți în Germania, Italia, Franța și Regatul Unit. Combinate, paginile și grupurile de Facebook legate de QAnon examinate de CNN au înregistrat un total de cel puțin 13 milioane de interacțiuni între începutul anului. Aproape toată activitatea s-a întâmplat din martie, când pandemia de coronavirus s-a răspândit rapid în Europa.

Printre temele populare în rândul grupării, CNN amintește: coronavirusul este o farsă creată de elitele secrete și Donald Trump va salva lumea de “statul paralel”. Adepții QAnon din Germania au îmbrățișat, în plus, și alte teme “autohtone”: afișarea steagului Reichului de dinainte de război, care este popular printre neo-naziști, dar și teoria conform căreia Angela Merkel a fost spion pentru Serviciul de securitate din Germania de Est și în curând va fi arestată pentru asta.

În Marea Britanie, un grup de Facebook dedicat opririi lansării 5G avea aproape 60.000 de membri înainte ca rețeaua socială să șteargă contul în aprilie. Aceste teme disparate se învârtesc împreună cu ideologii antisemite și însemnele fasciste. De exemplu, steagul Uniunii Britanice a Fasciștilor din 1930 a fost afișat la un eveniment din Londra care a atras adepți ai grupării.

Facebook consideră că lucrurile au luat o turnură periculoasă, iar marți a anunțat că va „elimina orice pagini de Facebook, grupuri și conturi de Instagram care reprezintă QAnon, chiar dacă nu au conținut violent”.

Analiza integrală: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday