Încă de la începutul pandemiei, autoritățile din Coreea de Sud au realizat că pot folosi sistemul de camere de supraveghere din marile orașe pentru a încerca să lupte împotriva COVID-19. Sistemul este același folosit de mulți ani de către poliție pentru depistarea infractorilor.

Sunt folosite trei tipuri de informații colectate: 

  • Datele despre istoricul localizării telefonului, obținute de la operatorii de telefonie mobilă, arată cu aproximație unde a fost posesorul său, într-un interval de timp;
  • Tranzacțiile cu cardul – arată cu exactitate locul în care o persoană a mâncat, și-a făcut cumpărăturile, a călătorit cu autobuzul sau cu un alt mijlocul de transport în comun;
  • Odată cunoscut traseul unei persoane, imaginile surprinse de către camerele de supraveghere din orașe permit depistarea cât mai exactă a persoanelor cu care aceasta a intrat în contact. Coreea de Sud dispune de una dintre cele mai complexe infrastructuri de camere video din lume.

Astfel, au fost formate așa-numitele echipe de “Detectivi COVID” – angajați ai guvernului care încearcă să depisteze contacții direcți ai pacienților cu coronavirus. Aceștia pot testa, plasa în izolare sau interna pe oricine. Dar ei acționează rareori cu forța, fiind nevoiți să câștige încrederea celor pe care îi anunță că au coronavirus sau au intrat în contact cu pacienți COVID, pentru a obține și mai multe informații despre oamenii cu care s-au întâlnit.

Foto: Unsplash/Alexandre Chambon

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday