Ședința Comitetului Executiv al PSD a avut loc astăzi, de la ora 11:30, după ce a fost amânată la sfârșitul lunii octombrie. Premierul Viorica Dăncilă a prezentat cei opt miniștri care vor fi înlcuiți. Paul Stănescu, unul dintre contestatarii lui Dragnea, va părăsi Ministerul Dezvoltării Regionale. De asemenea, Lia Olguța Vasilescu va pleca de la Ministerul Muncii, pentru a prelua portofoliul de la Transporturi, în locul lui Lucian Șova. Deputatul Marius Budăi va prelua Ministerul Muncii. 

Alte schimbări: Gabriel Leș va prelua Ministerul Apărării, după demisia lui Mihai Fifor. Dănuț Andrușcă, Ministerul Economiei, va fi înlocuit cu Niculae Bădălău. Alexandru Petrescu, fost ministru în Guvernul Grindeanu, va prelua portofoliul Comunicațiilor. Ioana Bran (Tineretului și Sportului) va părăsi ministerul, urmând ca în locul acesteia să fie instalat Bogdan Matei. La Ministerul Culturii, Daniel Breaz îi va lua locul lui George Ivașcu.

Deși în ultima perioadă s-a vehiculat posibilitatea ca Tudorel Toader să fie schimbat de la Ministerul Justiției, după ce mai mulți lideri ai partidului s-au declarat nemulțumiți de activitatea lui, Liviu Dragnea a anunțat că nu s-a luat în discuție înlocuirea ministrului Toader și că acesta va rămâne în funcție.

În urma ședinței, Gabriela Firea a rămas fără funcții în PSD: “Am demisionat din funcţia de vicepreşedinte al partidului și de preşedinte interimar al PSD Bucureşti. În CEx s-a decis dizolvarea conducerii PSD Ilfov, din care făceam parte”, a declarat Primarul Capitalei, la finalul ședinței.

Update 19:00: Liviu Dragnea a spus, despre raportul MCV, că „nu este loc de această știre, în ziua remanierilor”: „Susțin ca România să procedeze, să acționeze, să legifereze așa cum o face fiecare stat membru din UE. Vorbim mai pe larg mâine, cel mai târziu poimâine. Mai ales după evenimentele din Franța, după acele proteste.”

Update 18:45: Viorica Dăncilă: „Avem nevoie de oameni cu experiență și implicare mai multă, motiv pentru care remanierea a avut loc. Cum de au apărut în această remaniere miniștri care au fost și în alte guverne remaniate? Avem nevoie de experiența unor persoane care au fost miniștri. Nu privesc înapoi, ma refer la prezent și privesc spre viitor”

Update 18:40: Președintele PSD, Liviu Dragnea, a arătat, la ieșirea din CEx, că au fost luate „și decizii politice, și administrative”: „L-am propus pe Mihai Fifor ca președinte interimar al Consiliului PSD. Va organiza rapid departamentele partidului, în oglindă cu fiecare minister va fi un departament care va furniza sprijin pentru ministerul respectiv. L-am propus pe Codrin Ștefănescu ca secretar general interimar.

S-a discutat și despre situația de la Ilfov și București. A trebuit să discutăm în urma demisiei doamnei Firea din funcția de președinte interimar al PSD București. La Ilfov s-a întâmplat ceva imposibil de acceptat: Toți parlamentarii PSD și-au dat demisia. Doamna Firea a spus că n-a știut de asta. A fost o acțiune de neacceptat, deoarece este cel mai grav lucru pe care-l poate face un președinte de organizație, să ceară unor parlamentari să-și dea demisia din partidul care i-a propulsat în funcții. Astfel, propunerea a fost de dizolvare a Biroului Permanent Județean Ilfov. Va fi reorganizată activitatea politică în Ilfov.

S-a propus retragerea sprijinului politic pentru Firea, eu n-am supus la vot această propunere. Pe parcurs, doamna Firea ne-a anunțat că-și dă demisia și din funcția de vicepreședinte al partidului. Am cerut ca aceste dispute, fără fundamente reale, fără argumente, să înceteze. Sper ca ceea ce s-a spus în interiorul ședinței să fie spuse cu bună credință și sinceritate.

Îmi doresc ca toate zvonurile despre alte intenții ale unor colegi, care pun alți parlamentari să semneze voturi în alb, să fie speculații pure. Colegii de la București l-au propus pe domnul Gabriel Mutu președinte interimar pe București și pe Daniel Florea secretar adjunct la partid.”

Update 18:35: Prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat, la finalul ședinței Comitetului Executiv al PSD, remanierile guvernamentale: „Mereu este loc de mai bine, trebuie să răspundem unor provocări noi, atât legat de Guvern, cât și de preluarea președinției Consiliului UE”. Lia Olguța Vasilescu va prelua portofoliul Ministerului Transporturilor, iar în locul acesteia, în funcția de ministru al Muncii, va fi numit Marius Budăi. Celelalte schimbări sunt următoarele:

  • Ministerul Economiei – Niculae Bădălău;
  • Ministerul Comunicațiilor – Alexandru Petrescu;
  • Ministerul Culturii – Prof. Univ. Daniel Breaz;
  • Ministerul Tineretului și Sportului – Bogdan Matei;
  • Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – revenirea lui Ilan Laufer;
  • Ministerul Apărării, după demisia lui Mihai Fifor – Gabriel Leș;

Update 18:20: Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6, a declarat, la ieșirea din CEx, că deciziile luate împotriva Gabrielei Firea sunt corecte: „În momentul în care îți asumi declarații care aduc atingere partidului trebuie să te gândești la consecințe. Am văzut că doamna Firea a avut niște declarații după CEx este că intenția nu a fost de a i se retrage sprijinul politic, ci dumneai a făcut acest pas în momentul în care organizația județeană PSD Ilfov a fost desființată.”

Update 18:00: Gabriela Firea a declarat, la ieșirea din CEx, că a demisionat din funcția de președinte interimar PSD București: „Proiectele Capitalei n-au fost susținute. Referitor la PSD Ilfov, mi s-a reproșat că toți parlamentarii PSD din Ilfov și-au inaintat demisia, iar eu sunt principala vinovată pentru demersul lor. A fost o inițiativă personală a lor, au vrut să reacționeze. Erau îndrumați să dea declarații împotriva mea, să ceară demisia mea, au avut coloană vertebrală, dar ei s-au abținut. Astfel, s-a cerut dizolvarea conducerii PSD Ilfov. Nu puteam să rămân vicepreședinte pe regiunea București – Ilfov, iar colegii mei să nu mai fie în funcții. Mi se pare nedrept.”

De asemenea, Firea a subliniat faptul că nu a cerut nimănui funcții când a intrat în PSD: „Am reprezentat cu cinste partidul, am închis un capitol din viața mea, rămân simplu membru. Nu se pune problema să-mi dau demisia. S-a trecut foarte ușor peste faptul că am avut doi consilieri PSD care au votat împotriva rectificării bugetare pentru bucureșteni.”

Update 17:30: Comitetul Executiv a votat dizolvarea conducerii organizației PSD Ilfov, conform Digi24. A fost singura modalitate statutară prin care Gabriela Firea putea fi înlăturată de la conducerea acestei filiale. Ulterior, Firea a renunțat și la funcția de vicepreședinte PSD.

Update 15:25: Deputatul Marius Budăi a confirmat pentru Ziare.com că CEx PSD a votat pentru numirea sa în funcția de ministru al Muncii.

Update ora 14:20: Digi 24 anunță că remanierea Guvernului a fost supusă la vot, ministru cu ministru, în CEx al PSD. Sunt șase miniștri noi.

Update ora 14:00: Antena 3 anunță că Paul Stănescu nu va mai fi ministru al Dezvoltării Regionale. Locul acestuia urmează să fie luat de Ilan Laufer.

Update ora 13:00: Ministrul Tudorel Toader a declarat că nu știe încă dacă va fi remaniat sau nu: „Voi vedea dacă s-a terminat CEx-ul, voi vedea care e soluția, până când apare în Monitorul Oficial alt ministru îmi strâng bagajele, îl aștept și îi predau”, citat de Ziare.com.

Update 12:30: Codrin Ștefănescu a fost ales secretar general al PSD, conform Mediafax care citează surse din partid. El îi va lua locul lui  Marian Neacșu, care a fost exclus din partid.

Update 11:50Potrivit Digi24Lia Olguța Vasilescu ar urma să plece de la Ministerul Muncii și să preia portofoliul Transporturilor. În locul ei va veni la Ministerul Muncii deputatul Marius Budăi. De asemenea, fostul ministru al Apărării în guvernul Grindeanu, Gabriel Leș, va reveni la Apărare în locul lui Mihai Fifor, care și-a dat demisia.

Update 11:30: Ședința Comitetului Executiv al PSD a început. Liviu Dragnea nu a declarat nimic înainte de începerea ședinței.

Update 11:27: Fostul premier Mihai Tudose a declarat ca va vota împotriva sancționării Gabrielei Firea. “Eu sunt împotriva oricăror excluderi. Eu cred că trebuie aduși colegi, nu să fie dați afară”, a spus Tudose.

Update 11:22: Chiar înainte începerii ședinței, Mihai Fifor a anunțat că demisionează din funcția de ministru al Apărării. El a precizat că a făcut o analiză a situației politice și că va merge la partid pentru a se implica serios în activitatea politică.

Update 11:18: Gabriela Firea a declarat, înaintea ședinței CEx, că a demisionat din funcția de președinte PSD BucureștiEste o formă de protest a mea, pentru că doi ani de zile Dragnea a blocat alegerile la această organizaţie.

Discuţiile pe tema remanierii au fost amânate de mai multe ori, în pofida faptului că premierul Viorica Dăncilă  a declarat încă de acum câteva săptămâni că a finalizat evaluarea miniştrilor prin prisma îndeplinirii măsurilor din programul de guvernare.

Conform G4Media.ro, o parte dintre deciziile care vor fi supuse atenţiei membrilor CEx ar fi fost luate duminică seară, într-o şedinţă pe care preşedintele PSD a avut-o cu apropiaţii săi din conducerea partidului.

Printre acestea, înlocuirea Gabrielei Firea, interimar la conducerea PSD Bucureşti, cu Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6.

Alte decizii vor viza preluarea de către Codrin Ştefănescu, în prezent secretar general adjunct, a funcţiei de secretar general deţinută de Marian Neacşu, exclus din partid, iar postul lui Ştefănescu va fi preluat de Daniel Florea, primarul Sectorului 5.

Tot G4media nota că în cazul vicepremierului Paul Stănescu penalizarea lui este incertă, nefiind clar dacă liderul PSD a reușit să strângă masa critică pentru schimbarea baronului de Olt, unul dintre cei mai vocali critici ai săi din interiorul partidului, alături de Gabriela Firea.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday