Continentul nord-american s-a confruntat cu cea mai călduroasă lună iunie din istorie, conform datelor colectate de sateliți, care au relevat faptul că vârfurile de temperatură au durat mai mult și au crescut la niveluri mai mari.

De asemenea, potrivit Copernicus, Serviciul Uniunii Europene privind schimbările climatice, temperatura în luna iunie în America de Nord a fost cu 1,2 grade Celsius mai mare decât media din intervalul 1991 – 2020 și cu peste 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Anul 2021 este al 12-lea consecutiv în care se înregistrează temperaturi peste media lunii iunie în America de Nord și, totodată, anul cu cea mai mare creștere înregistrată până acum. La începutul lunii, valurile de căldură au fost concentrate în sud-vestul SUA, apoi s-au mutat în nord-vestul Statelor Unite și sud-vestul Canadei, provocând peste cinci sute de decese. Orașul Lytton din Columbia Britanică a doborât trei zile la rând recordul de căldură înregistrat în Canada. 

Temperaturi ridicate s-au înregistrat și în alte regiuni ale globului. Pentru Europa a fost a doua cea mai caldă lună iunie, în timp ce nordul Siberiei s-a confruntat cu temperaturi extrem de ridicate. Recorduri de temperatură au fost doborâte și la Moscova și Helsinki. De altfel, la nivel mondial, luna trecută a fost a patra cea mai caldă lună iunie, la egalitate cu cea din 2018.

Meteorologii spun că aceste anomalii sunt cauzate de emisiile de carbon. “Variabilitatea naturală și o tendință de încălzire fac ca un eveniment ciudat să fie și mai ciudat“, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice. 

În fiecare deceniu, lumea a crescut rata emisiilor de gaze cu efect de seră și asta a crescut rata încălzirii. Deci, desigur, înregistrările de căldură sunt depășite mai frecvent“, susține  Prof. Friederike Otto de la Institutul de Schimbare a Mediului de la Universitatea Oxford.

Surse alternative: The Guardian, BBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday