Germania a ajuns la 29.875 de infecții noi într-o singură zi și 585 de decese, cele mai negre statistici de la începutul pandemiei. Politicienii sunt sub o permanentă presiune de a introduce o nouă carantină.  “Trebuie să acționăm urgent. Trebuie să facem mai mult decât era planificat anterior”, a avertizat ministrul Economiei, Peter Altmaier. Creșterea numărului de noi cazuri de coronavirus a alarmat din ce în ce mai mulți oficiali de rang înalt, incluzându-l și pe Lothar Wieler, șeful lnstitutului Robert Koch (RKI), care a descris situația drept “extrem de fragilă”.

Vineri, ministrul de Interne Horst Seehofer a avertizat că singura șansă de a recâștiga controlul asupra pandemiei este o carantină imediată: “Dacă așteptăm până la Crăciun, va trebui să ne luptăm cu numărul mare luni întregi”.

Bavaria a impus deja măsuri mai stricte, iar Angela Merkel ar urma să se întâlnească din nou duminică cu cei 16 lideri ai landurilor germane. Experții spun că cetățenii “pur și simplu nu fac suficiente eforturi pentru a-și reduce contactele sociale”, dar dau vina și pe liderii regionali pentru lipsa de răspuns imediat din ultimele luni.

Rusia. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 613 decese, bilanțul victimelor de la începutul pandemiei ajungând la 45.893. Moscova și St Petersburg au fost cele mai afectate. Rusia a început să utilizeze vaccinul Sputnik V pentru medici, profesori și asistenți sociali în weekendul trecut.

Ucraina

Ucraina a înregistrat de asemenea un record de 285 de noi decese cauzate de coronavirus, în ultimele 24 de ore. Recordul anterior fusese de 276 de morți, pe 9 decembrie. 

În Franța, Spania și Italia numărul cazurilor este în scădere permanentă, de la finalul lunii octombrie. În Marea Britanie, vârful a fost atins pe 12 noiembrie, numărul infectărilor zilnice a scăzut până la începutul lunii decembrie, dar acum a început din nou să crească.

Surse alternative: BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday