Direcția de Informații a Ministerului Apărării estimează că insula este un obiectiv strategic care va fi folosit de Rusia pentru a controla, de fapt, întreaga zonă de nord-vest a Mării Negre, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Vadim Skibițki. 

Potrivit acestuia, deținerea insulei este importantă pentru ruși, deoarece capacitatea lor de a organiza apărarea aeriană în această parte a Mării Negre a scăzut după ce crucișătorul de rachete Moskva a fost distrus.

Întrebat dacă rușii vor încerca să-și sporească prezența în jurul insulei și să instaleze sisteme antiaeriene S-300 (cu o rază de 70-100 Km) pentru a crea o așa-numită umbrelă strategică”, oficialul ucrainean a spus că “serviciile de informații militare dețin toate datele despre desfășurarea sistemelor de pe Insula Șerpilor, inclusiv Panțîr și două lansatoare Tor-M2 care vor asigura apărarea aeriană cu rază scurtă de acțiune.”

Comentând posibilitatea utilizării de către Rusia a Insulei Șerpilor în viitor pentru ostilitățile din Transnistria, purtătorul de cuvânt nu a exclus această posibilitate: Există o prezență constantă a trupelor rusești, un contingent, în Transnistria, iar Rusia poate întări acest grup în orice moment prin redistribuirea trupelor aeropurtate în special la Tiraspol. Poate face asta numai pe calea aerului. Pentru a asigura acest coridor, este necesar să se întărească apărarea antiaeriană, inclusiv, poate, prin sistemele de pe Insula Șerpilor, a mai adăugat Skibițki.

Sursă: Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday