Ministerul britanic al Apărării a precizat în cel mai recent raport că, după ce nu a reușit să cucerească Kievul, Moscova și-a schimbat strategia în Ucraina pentru a se concentra asupra Donbasului, partea din estul Ucrainei care este formată din regiunile Luhansk și Donețk.

Raportul britanic informează că “Rusia controlează peste 90% din regiunea Luhansk și este probabil să preia controlul în următoarele două săptămâni. Rusia a obținut aceste succese tactice recente cu un cost semnificativ de resurse și prin concentrarea forței și a atacurilor într-o singură parte a campaniei de luptă”.

Totuși, Ministerul mai spune că Rusia nu reușește să câștige avânt în alte zone, unde a fost forțată în mod defensiv. “În comparație cu planul inițial al Rusiei, niciunul dintre obiectivele strategice nu a fost atins. Pentru ca Rusia să obțină orice formă de succes, va avea nevoie de investiții uriașe în materie de forță de muncă și echipamente și este probabil să dureze mai mult timp”, au adăugat serviciile de informații britanice.

Separat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat astăzi că Rusia își va continua operațiunea militară în Ucraina până când toate obiectivele sale vor fi atinse. “Unul dintre obiectivele principale ale operațiunii este protejarea cetățenilor Republicilor Populare Donețk și Luhansk. Au fost luate măsuri pentru a le asigura protecția și au fost obținute anumite rezultate”, a spus Peskov.

Cele două regiuni sunt deținute deja de separatiști susținuți de ruși din 2014. Acestea au devenit cunoscute sub numele de Republicile Populare Luhansk și Donețk și cuprind aproximativ o treime din suprafața totală a Donbasului, amintește CNN. Republicile autodeclarate nu au fost recunoscute de niciun guvern, cu excepția Rusiei și a aliatului său apropiat Siria, iar guvernul ucrainean a refuzat cu fermitate să discute direct cu liderii fiecăreia dintre ele.

Surse: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday