Update 2: Andrii Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a acuzat Rusia de propagandă, în ceea ce privește acțiunile din Herson. Acesta a scris pe Telegram: “Rușii încearcă să sperie oamenii din Herson cu buletine informative false despre bombardarea orașului de către armata noastră. De asemenea, tot propagandă este și evacuarea.”

Update 1: Guvernatorul regiunii Herson, pus în funcție de Rusia, a declarat că autoritățile au interzis accesul civililor în regiune timp de șapte zile, pe fondul “presiunilor din ce în ce mai puternice ale contraofensivei ucrainene”. Vladimir Saldo susține că Armata Rusă dispune de resursele necesare pentru a apăra orașul Herson, dar decizia a fost luată pentru a asigura siguranța civililor”

Guvernatorul mai spune că între 50 de mii și 60 de mii de civili vor fi evacuați din patru orașe din partea de vest a râului Nipru, printr-o “relocare organizată și graduală”.

Posturile TV din regiune au prezentat videoclipuri care arată cum un număr de oameni se adună în apropierea râului Nipru. Nu este încă clar câte persoane au reușit să treacă deja Niprul. BBC amintește că transferul sau deportarea de către o putere ocupantă a civililor din teritoriul ocupat este considerat o crimă de război. 

În paralel, președintele Vladimir Putin a convocat astăzi Consiliul de Securitate al Rusiei, pentru a examina “chestiuni legate de neutralizarea amenințărilor aduse la adresa securității naționale”. Natura discuțiilor este neclară, dar ședința a fost convocată la scurt timp după demararea evacuărilor.

Herson a fost primul oraș important ocupat de ruși. Cu toate acestea, în doar câteva săptămâni, Armata Ucraineană a recucerit teritoriul din nordul regiunii și a împins înapoi forțele Armatei Ruse cu 30 de kilometri, spre sud, de-a lungul Niprului.

Știrea inițială: Război în Ucraina. Rușii pregătesc opinia publică pentru abandonarea orașului Herson. Autoritățile de ocupație spun că există riscul unor bombardamente asupra orașului și cer populației să plece, iar noul comandant nu exclude o decizie de retragere a armatei în stânga Niprului.

Generalul rus Sergei Surovikin, noul comandant al “operațiunii speciale în Ucraina” a declarat că forțele ucrainene ar pregăti lovituri fără discriminare cu rachete asupra orașului Herson, precum și asupra barajului Nova Kakhovka. O dărâmare a barajului ar inunda malul drept al Niprului, inclusiv orașul Herson, iar generalul Surovikin nu a exclus o decizie de retragere a trupelor ruse în dreapta Niprului.

Această declarație, împreună cu altele venite de la oficialii de ocupație, sugerează că autoritățile ruse pregătesc opinia publică de acasă de capitularea Hersonului și retragere, în condițiile în care Armata Ucraineană pare a pregăti o nouă ofensivă spre Nova Kakhovka și spre orașul Herson. Deși ucrainenii bombardează de mult timp ținte din orașul Herson (așa cum ar fi Podul Antonovski, barjele de traversare, cazărmile soldaților ruși sau hotelurile unde sunt cazați aceștia) teama lui Surovikin privind “un bombardament nediscriminatoriu” asupra orașului ar fi o premieră. Ucrainenii au evitat până acum să lovească zonele civile ocupate de ruși. În același timp, sursele ucrainene arată că Armata Rusă a tăiat complet internetul în regiunea Herson, iar comunicațiile civililor sunt îngreunate.

ISW arată că mutarea populației civile din Herson (un oraș cu peste 280 de mii de locuitori, înainte de invazie) ar putea fi una forțată de autoritățile ruse. Viceprim-ministrul rus Marat Khusnullin a anunțat ieri că civilii ucraineni plecați din Herson vor primi bonuri de cazare, sprijin material și alte compensații financiare nespecificate pentru a se muta în Rusia.

Alte evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Autoritățile din Crimeea anunță un atac ucrainean cu drone asupra aeroportului din Sevastopol.
  • NATO a anunțat că va furniza Ucrainei “cât mai repede” armament antiaerian, pentru a se putea apăra de atacurile cu drone ale Rusiei. Declarația, în contextul informațiilor privind livrarea din Iran a unui nou lot de drone și rachete balistice pentru Armata Rusă.
  • Rușii au desfășurat un atac terestru de mică amploare dinspre regiunea Belgorod, la nord de Harkov, posibil într-o încercare de a întârzia ofensiva ucraineană spre Svatove.
  • Sursele ruse raportează acumulări de forțe ucrainene și o pregătire pentru reluarea ofensivelor, atât pe Frontul de Sud, cât și pe Frontul de Est.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday