Serviciile secrete ucrainene cred că Putin a ordonat Armatei Ruse să captureze regiunile Donețk și Luhansk până în martie 2023, iar acum grupurile de asalt și echipamentele sunt redistribuite în estul Ucrainei, probabil în zona Luhansk. În această regiune, rușii au tăiat de ieri internetul mobil, probabil pentru a putea ascunde aceste mișcări. În trecut, Armata Ucraineană a interceptat semnalul telefoanelor mobile ale soldaților ruși și l-a folosit pentru a localiza și bombarda cazărmile acestora. 

Totuși, ISW arată că “este posibil ca Putin să fi supraestimat din nou propriile capacități ale Armatei Ruse. ISW nu a observat nicio dovadă că forțele ruse au restabilit suficientă putere de luptă pentru a învinge forțele Ucrainei din estul Ucrainei și pentru a captura cei peste 11.300 de kilometri pătrați din regiunea Donețk neocupată (peste 42% din suprafața totală a regiunii Donețk) înainte de luna martie, așa cum ar fi ordonat Putin. ISW a evaluat anterior că o ofensivă rusă majoră înainte de luna aprilie 2023 va culmina probabil prematur în timpul sezonului ploilor de primăvară din aprilie (dacă nu înainte), fără a obține efecte operaționale semnificative. Punctul culminant al forțelor ruse ar putea genera apoi condiții favorabile pentru ca Armata Ucraineană să deschidă propria contraofensivă, de la sfârșitul primăverii sau în vara 2023, după ce va fi primit și integrat tancurile occidentale”.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Forțele ruse au intensificat atacurile la sol în zona Kreminna, pe Frontul de Est, precum și în Donbas, la nord-est și sud-vest de Bakhmut.
  • Surse ruse și ucrainene au sugerat că Armata Rusă ar putea pregăti acțiuni ofensive în zona Svatove.
  • Ministrul ucrainean al Apărării sugerează că Rusia a mobilizat deja substanțial mai mult personal și personalul administrativ este pregătit pentru noi valuri de mobilizare.
  • Putin a făcut o paralelă între asediul de la Stalingrad și războiul din Ucraina. ISW consideră că aceasta face parte din efortul de a încadra războiul din Ucraina drept o amenințare existențială pentru poporul rus și “stabilește condiții de informare pentru un război prelungit și pentru a menține sprijinul intern pentru continuarea operațiunilor militare. Totuși, aceste eforturi din partea oficialilor ruși nu reușesc să genereze efectul dorit, de a-i motiva pe ruși să participe la război”.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday