UPDATE 3: Vorbind pentru presa americană sub condiția anonimatului, un oficial din cadrul Pentagonului a afirmat că nava amiral din Marea Neagră a Rusiei a fost lovită de rachete lansate de forțele ucrainene, anunță CNN. Nava s-a scufundat azi-noapte, înainte de a fi dusă la Sevastopol pentru reparații. 

Oficialul, citat de postul public de radio din SUA,  a mai declarat că ”probabil există victime”, idee pe care Moscova a respins-o. Totuși, autoritățile ucrainene au transmis că o misiune de salvare nu a putut avea loc, din cauza condițiilor meteorologice din Marea Neagră în timpul în care nava se confrunta cu un incendiu.

UPDATE 2: Rusia susține că a distrus o fabrică de rachete anti-navă de tip Neptun, aceleași despre care Kievul a spus că le-a folosit pentru a distruge crucișătorul Moskva.

Federația Rusă afirmă că a distrus o uzină de rachete de lângă Kiev, pe care a lovit-o cu proiectile de tip Kalibr, care se lansează de pe mare. Reuters notează că este cel mai important atac asupra zonelor din jurul capitalei de când Ministerul rus al Apărării a anunțat luna trecută că-și retrage trupele din regiune. Partea ucraineană nu a comentat informația, iar agențiile internaționale nu o pot verifica în mod independente.

Potrivit unei echipe de jurnaliști AFP aflate la fața locului, un atelier și o clădire administrativă din complexul uzinei Vizar au fost avariate. Conform agenției franceze, geamurile a 50 de autoturisme parcate în apropiere au fost sparte. 

Ministerul rus a avertizat că astfel de operațiuni vor fi intensificate, în ceea ce a numit a fi o replică pentru ”atacuri teroriste” sau ”atacuri de sabotaj” despre care spune că au fost comise de militarii ucraineni în localitățile rusești de la graniță. De această dată, ucrainenii au infirmat că au realizat astfel de operațiuni peste frontieră.

UPDATE: Autoritățile din Harkov afirmă că militarii ruși au omorât șapte civili și au rănit 27, după ce au deschis focul asupra unor autobuze de evacuare, joi.

Biroul Procurorului regiunii Harkov afirmă, într-un comunicat de presă, că șapte civili au fost uciși și 27 au fost răniți, după soldații ruși au lansat ieri atacuri asupra autobuzelor care evacuau civilii din regiune.

”Militarii ruși au tras în autobuzele de evacuare a civililor din satul Borova, raionul Izium”, susține Biroul Procurorului, care mai arată că șoferii vehiculelor ar fi oprit când au văzut militarii, după care au coborât cu mâinile ridicate. Euronews a preluat informația, dar arată că nu o poate verifica în mod independent.

Știrea inițială: Rusia anunță că va intensifica atacurile aeriene asupra regiunii Kiev, ca răspuns la ”acțiunile teroriste și de sabotaj comise de regimul naționalist de la Kiev” pe teritoriul său.

Numărul și amploarea atacurilor aeriene împotriva țintelor din Kiev vor crește, ca răspuns la comiterea de către regimul naționalist de la Kiev a atacurilor de natură teroristă sau sabotaj pe teritoriul Rusiei, a declarat astăzi un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

De altfel, în această dimineață, presa internațională relatează că au fost auzite numeroase explozii în zona Kievului, fiind cele mai semnificative de când trupele rusești s-au retras în urmă cu două săptămâni. 

În motivarea acestor amenințări, oficialii ruși susțin că două elicoptere ucrainene de luptă au lovit joi clădiri rezidențiale și au rănit șapte persoane în satul Klimovo din regiunea Bryansk (aflat la aprox. 15 km de granița cu Ucraina). Acesta ar fi cel mai recent atac pe care Moscova l-a atribuit Ucrainei în ultimele zile. “Dacă astfel de incidente continuă, atunci consecințele din partea forțelor armate ale Federației Ruse vor fi atacuri asupra centrelor de decizie, inclusiv din Kiev, de la care armata rusă s-a abținut până în prezent”, a mai transmis Ministerul Apărării.

Astfel, într-un comunicat publicat astăzi de către Minister, rușii susțin că au atacat peste noapte 13 instalații militare în diferite zone din Ucraina și că sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400 a doborât un elicopter Mi-8 ucrainean lângă Cernihiv, aparent unul dintre cele care ar fi atacat joi Klimovo. Aceste informații nu au putut fi confirmate până acum din surse independente. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a mai spus că “un grup de trupe și unități ruse ale Miliției Populare din Republica Donețk au eliberat complet Fabrica de Siderurgie Illich de naționaliștii ucraineni”. Agenția de stat RIA relatează că cea mai mare parte a Mariupolului se află deja sub control rus, dar confruntările continuă mai ales în zona uzinei Azovstal, unde o parte semnificativă a regimentului naționalist Azov continuă să opună rezistență.

Surse: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday