Unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate acum. Nu este așa. Ceea ce este în joc sunt viețile oamenilor. Orice și-ar dori unele persoane, inclusiv cele care încearcă să facă presiuni asupra noastră, cu tot respectul cuvenit, vom avansa pe câmpul de luptă în modul pe care îl considerăm cel mai bun”, a declarat președintele ucrainean într-un interviu.

Ucraina a raportat recucerirea a opt sate din sud în ultimele două săptămâni, dar Zelenski spune că avansul militar nu a fost ușor, deoarece o suprafață de 200 de mii de kilometri pătrați a fost minată de forțele rusești.

Pe de altă parte, Zelenski a reiterat necesitatea ca Ucraina să primească garanții de securitate din partea NATO, dar a adăugat că, în cele din urmă, obiectivul este aderarea la Alianță. Secretarul general al NATO a precizat în această săptămână că nu există niciun plan pentru a lansa o invitație către Ucraina la summitul de luna viitoare din Lituania. 

Liderul ucrainean a pledat din nou pentru ca Ucraina să primească avioane F-16 fabricate în SUA și a declarat că, în opinia sa, piloții de vânătoare ar putea începe antrenamentele încă din luna august, iar primele avioane ar putea sosi peste șase sau șapte luni.

Reuters explică faptul că Rusia a avut la dispoziție luni de zile pentru a-și pregăti apărarea, iar trupele ucrainene nu au ajuns încă la cele mai importante fortificații defensive rusești, care sunt situate în spatele liniei frontului de o mie de kilometri.

Surse alternative: Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday