Frontul de Est. Rușii vor avansa probabil spre Siversk, deși ar putea lansa atacuri mai semnificative asupra Bakhmut sau Sloviansk în același timp. ISW explică faptul forțele ucrainene rămase la marginea Luhansk își vor continua probabil retragerea către autostrada E40 care face legătura de la Sloviansk prin Bakhmut către Debaltseve, localitate aflată exact pe granița dintre Luhansk și Donețk (cele două regiuni care alcătuiesc Donbas). Nu este clar dacă vor alege să se apere în jurul Siversk (aflat la jumătatea distanței dintre Lisiceansk și Sloviansk).

Volodimir Zelenski a spus că Rusia a atacat “brutal” cu rachete Harkov (nordul țării), Kramatorsk și Sloviansk, bilanțul indicând șase decese și 20 de răniți numai în Sloviansk. Rușii au lansat atacuri la nord-est de Bakhmut într-un efort de a captura așezările rămase de-a lungul granițelor administrative din regiunea Luhansk. Au atacat așezările de la nord de Sloviansk, dar nu au reușit să câștige noi teritorii.

ISW explică faptul că mai există câteva unități ucrainene “de rezistență” izolate în Lisiceansk, însă nu au capacitatea să mai continue lupta. Doi comandanți ruși au fost responsabili pentru activitățile tactice din Lisiceansk. Implicarea unor astfel de ofițeri de rang înalt pentru cucerirea aceluiași teritoriu, dintr-o mică parte a frontului, este considerată de ISW remarcabilă și arată semnificația pe care securizarea Lisiceansk o are pentru Vladimir Putin.

Harkov. În ciuda ofensivei din ultimele 24 de ore, rușii nu au obținut noi teritorii la nord-vest de Harkov. Ucrainenii au respins un atac asupra Prudianka, iar forțele ruse au continuat să bombardeze Harkovul, dar și localitățile din jurul acestuia, alături de mai multe autostrăzi care fac legătura cu orașul. Ministerul rus al Apărării susține că a lovit doar infrastructura militară din Harkov.

Frontul de Sud. Rușii continuă să întreprindă doar operațiuni defensive în sud, pentru a respinge contraofensiva ucraineană. Sunt nevoiți să se folosească de artilerie pentru a bombarda trupele ucrainene și a le întrerupe avansul. Forțele ucrainene i-au respins pe rușii aflați în recunoaștere spre Ivanivka, oraș din regiunea Odesa despre care ucrainenii au spus că l-au cucerit sâmbătă. ISW remarcă faptul că aviația ucraineană este încă activă în Herson și Nikolaev și a atacat numeroase depozite de muniții controlate de ruși. Ucrainenii spun că au provocat deraierea unui tren blindat rusesc încărcat cu muniție, lângă Melitopol, dar informația nu poate fi confirmată din surse independente.

Surse: ISW, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday