Oficialii ucraineni au confirmat că Rusia utilizează în Ucraina drone furnizate de Iran. Un consilier prezidențial a declarat ieri că Iranul a trimis Rusiei 46 de drone și că guvernul de la Kiev a observat deja utilizarea acestor drone pe front. Conform ISW, cel puțin o parte dintre dronele furnizate sunt ”Shahed 129” de generație mai veche, pe care forțele ruse ar putea încerca să le folosească pentru a ataca sistemele HIMARS furnizate de SUA. Nu este clar dacă cele 46 de drone reprezintă toate dronele pe care Teheranul a fost de acord să le trimită sau este numărul de drone iraniene care operează în prezent în Ucraina.

Principalele evenimente:

  • Forțele ruse au efectuat atacuri terestre fără succes asupra așezărilor de la sud de Bahmut.
  • Rușii și ucrainene au făcut schimb de focuri de artilerie grea în Pisky, ceea ce sugerează că este puțin probabil ca forțele ruse să dețină controlul deplin asupra localității, în ciuda faptului că pretind acest lucru.
  • Armata Rusă a efectuat mai multe atacuri terestre limitate la nord, nord-vest și sud-vest de orașul Donețk.
  • Rușii și ucrainenii se acuză reciproc de deschiderea focului în apropierea centralei nucleare Zaporojie. ISW nu a putut stabili în mod independent care parte este responsabilă de incident.
  • Forțele ruse au folosit în mod repetat sisteme de artilerie poziționate în cadrul complexului centralei pentru a bombarda ținte dincolo de râul Nipro.
  • Rușii au încercat fără succes să avanseze spre localitatea Lozove, din regiunea Herson, țintind probabil capul de pod ucrainean peste râul Inguleț.
  • Rușii formează noi batalioane de voluntari în regiunile rusești Omsk și Samara.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday