Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat astăzi că suspendarea negocierilor de pace cu Rusia este rezultatul unei “mentalități stereotipice” a Moscovei. Nu există schimbări importante, nu există progres. Rezistența forțelor ucrainene crește, de aceea Rusia nu are cum să-și atingă obiectivele, a adăugat oficialul ucrainean în cadrul unei declarații televizate. 

Totodată, consilierul a exclus orice capitulare a teritoriilor apărate de forțele ucrainene: Războiul nu se va încheia dacă renunțăm de bunăvoie la teritoriile noastre. Acest lucru nu este acceptabil pentru Ucraina și nu va fi acceptat de societatea ucraineană”.

Adjunctul ministrului rus de Externe a confirmat că guvernul de la Kiev s-a retras din procesul de negociere pentru pace, iar ucrainenii nu au răspuns încă în scris la propunerea de pace din partea Moscovei. Reamintim, în aprilie, Kremlinul susținea că a trimis Ucrainei o listă cu solicitări “clare și elaborate” în contextul negocierilor de pace, fără a detalia despre ce revendicări este vorba. Ulterior, presa internațională relata că propunerea rușilor, formulată “Minsk-2”, ar însemna creșterea autonomiei teritoriilor din estul Ucrainei, care se află sub controlul separatiștilor pro-ruși din 2014. Consilierul ucrainean spune că președintele Zelenski nu va semna o astfel de propunere.

Oficialii ruși au mai declarat astăzi că decizia miniștrilor europeni de Externe de a aloca alte 500 de milioane de euro din Fondul European pentru Pace, în vederea achiziționării de arme pentru Ucraina, “doar prelungește conflictul”.

Surse: CNN, Tass

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday