ISW evaluează că, pe Frontul de Sud, axa Tokmak – Melitopol, infanteria uşoară ucraineană a avansat în poziţii dincolo de şanţurile antitanc şi obstacolele “dinţi de dragon” care formează linia defensivă a Rusiei. Totuși ISW subliniază că “încă nu se poate evalua că forțele ucrainene au trecut această linie defensivă, în absența echipamentelor grele ucrainene”. Acestea au fost observate în zonă, dar imaginile geolocalizate apărute ieri indică faptul că doar infanteria ucraineană a avansat deocamdată la sud de Robotine și în spatele liniilor rusești, la Verbove.

“Forțele ucrainene extind breșa pe care au făcut-o deja și aduc mai multe echipamente și personal în zonele tactice din spatele acestei linii. Par să obțină câștiguri la nord-vest de Verbove, cu atacuri de infanterie și foc de artilerie puternică asupra pozițiilor rusești. Desfășurarea de echipamente grele ucrainene și de forțe mai substanțiale în aceste zone decât a observat ISW până acum ar indica atât o spargere a acestui strat defensiv rus, cât și un efort de a extinde această breșă”, mai arată ISW.

Un purtător de cuvânt al Armatei Ucrainene a spus că “a doua linie de apărare rusească este destul de puternică. Da, densitatea câmpurilor minate este mai mică, dar sunt destul de multe. Rușii au avut la dispoziție mai mult de un an în care au săpat acolo adevărate labirinturi de tranșee”. De asemenea, el a arătat că, în mod frecvent, rușii dau foc vegetației atunci când vântul bate spre pozițiile ucrainene, dar această tactică ar fi una “prostească” pentru că incendiile detonează câmpurile de mine pregătite tot de ei.

Între timp, pe Frontul de Est, Armata Rusă își continuă ofensiva ce ar urma să fructifice concentrarea forțelor ucrainene în sud, dar nu sunt confirmate progrese, chiar dacă Kremlinul și bloggerii militari ruși afiliați acestuia susțin că Armata Rusă ar fi avansat la nord de Kupiansk.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes la sud-vest de Svatove și la sud de Kreminna. De asemenea, spun ucrainenii, rușii efectuează mai multe atacuri pe zi, lângă Kupiansk.

Surse: ISW, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday