Liderul impus de Rusia în Herson, Kirill Stremousov, spune că trupele ruse se vor retrage “cel mai probabil” pe malul stâng al Niprului, astfel că civilii ar trebui să părăsească urgent orașul Herson. Localnicii din Herson au raportat în această dimineață că forțele rusești au abandonat punctele de control din nordul și din vestul orașului Herson, la Chornobaivka, Stepanivka, Bilozerka și Korabelni.

Analiștii cred că rușii pregătesc linii multiple de apărare în stânga Niprului, ceea ce sugerează organizarea unei rezistențe pe termen lung de-a lungul râului, în contextul în care se apropie iarna.

Pe rețelele de socializare au fost postate imagini care arată că steagul Rusiei a fost dat jos de pe clădirea administrației regionale din Herson. Este cunoscut faptul că în ultimele luni, când ucrainenii au recucerit teritoriile de la ruși, s-au filmat în timp ce aruncau sau incendiau steagurile Rusiei.

De asemenea, au avut loc explozii, aparent în urma unui atac cu rachete al ucrainenilor, în zona Podului Antonov (harta mai sus), unde forțele ruse și administrația pro-rusă au operat feriboturi și poduri de pontoane. În ultimele săptămâni, ucrainenii au dus un război de uzură în care au bombardat cele trei poduri de peste Nipru, blocându-i practic pe ruși, care au avut probleme majore de aprovizionare.

Stremousov mai susține că forțele ucrainene au distrus clădirea administrativă din Hola Prystan, care se află pe malul sudic al râului Nipru: “Nimeni nu a fost rănit în timpul bombardamentului, deoarece bombardamentul a avut loc pe timp de noapte. Dar clădirea administrativă a fost complet distrusă”, a spus Stremousov, citat de Interfax. Acesta le-a cerut din nou locuitorilor din regiune să fugă pe malul stâng al Niprului. De asemenea, locuitorilor din orașul Nova Zburivka din sud-estul orașului Herson le-a dat un ultimatum de trei zile pentru a pleca.

Herson a fost primul oraș important ocupat de ruși. Cu toate acestea, în doar câteva săptămâni de contraofensivă, Armata Ucraineană a recucerit teritoriul din nordul regiunii și a împins înapoi forțele Armatei Ruse cu zeci de kilometri, spre sud. În urmă cu două săptămâni, ocupația rusă din orașul Herson a început evacuarea civililor și a interzis intrarea în acesta.

Abandonarea Herson închide calea Armatei Ruse spre Odesa și o deschide pe a ucrainenilor spre Crimeea. Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că “vom elibera cu siguranță Crimeea”, subliniind că doar din acel moment, “pacea reală este posibilă”.

În plus, acum zece zile, rușii au dezinstalat sistemele de telecomunicații din Herson astfel încât Armata Ucraineană să nu fie anunțată în cazul unei retrageri complete. De altfel, chiar și bloggerii militari ruși, care până acum au justificat narațiunea războiului pentru populația Rusiei, au recunoscut că Armata Rusă nu poate apăra orașul Herson.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday