ISW evaluează că ucrainenii au continuat contraofensiva pe patru direcții, pe parcursul ultimelor 24 de ore. Surse rusești au raportat atacuri ucrainene în regiunea Luhansk, în apropiere de Bilohorivka. Potrivit Kievului, forțele ucrainene au avansat până la 1,4 km în anumite zone ale frontului Bakhmut, iar bloggerii ruși au confirmat progrese ale Armatei ucrainene la nord-vest și nord-est de oraș.

De asemenea, în zona dintre regiunile Donețk și Zaporijie, în special în zona Velyka Novosilka (aflată în regiunea Donețk), trupele ucrainene au avansat și au anunțat duminică la prânz că au “eliberat” localitatea Blahodatne. În urmă cu două zile, Ministerul rus al Apărării pretindea că trupele sale au respins două asalturi ucrainene la sud de Orikhiv și patru la est de Velyka Novosilka, unde a susținut că ucrainenii au trimis două batalioane de trupe susținute de tancuri.  În vestul regiunii Zaporijie, Armata Ucraineană susține că obținut câștiguri teritoriale la sud-vest și sud-est de Orikhiv. 

Sâmbătă, într-o declarație de la finalul discuțiilor cu premierul Canadei, Justin Trudeau, care a vizitat Kievul, președintele Volodimir Zelenski a confirmat că mult așteptata contraofensivă a început. A adăugat că nu va detalia stadiul operațiunilor și a transmis că “Trebuie să aveți încredere în armata noastră. Eu am încredere în ei. Sunt în contact zilnic cu comandanții noștri din diverse zone”. Informația a fost publicată și pe site-ul administrației prezidențiale.

Sâmbătă dimineață, un atac cu dronă al forțelor ruse a ucis trei persoane și a rănit 27 de persoane, inclusiv trei copii, în regiunea Odesa. În regiunea Kaluga din Rusia, autoritățile regionale au transmis pe Telegram că o dronă s-a prăbușit în apropierea unui sat, duminică dimineața, fără a oferi alte detalii. Ministerul Apărării din Marea Britanie a atras atenția că, în urma distrugerii barajului hidrocentralei Kakhovka, Peninsula Crimeea se confruntă cu probleme de alimentare cu apă.

Surse alternative: ISW, Președinția Ucrainei

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday