Potrivit Comandamentului Ucrainean, trupele ucrainene au făcut progrese teritoriale pe Frontul de Sud, direcția Melitopol. Totuși, raportările din zilele trecute privind penetrarea liniei defensive ruse la Verbove este contrazisă de bloggerii ruși, precum și de observațiile ISW privind prezența acolo a unor trupe de infanterie ușoară, ceea ce sugerează că ucrainenii au efectuat deocamdată doar recunoașteri în luptă. Comandamentul Ucrainean mai susține că rușii au efectuat mai multe contraatacuri pe această direcție, dar acestea au fost respinse.

Deocamdată, Armata Ucraineană pare a consolida breșa teritoriul eliberat recent între între Robotine și Verbove, probabil pentru a putea aduce mai aproape artileria și sistemele antiaeriene necesare pentru a putea efectua noi ofensive spre Tokmak.

Joi noaptea, Pentagonul a lansat o comandă pentru un număr neprecizat de rachete aer-aer AMRAAM, anunțând doar suma de 192 de milioane de dolari atribuită producătorului Raytheon Missiles and Defense, precum și faptul că plata se va face parțial din Fondul de Intervenție pentru Ucraina. Costul aproximativ al unei astfel de rachete este de aproximativ 1 milion de dolari.

AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles) este o armă critică pentru aeronavele de supremație aeriană NATO (așa cum ar fi F-16), raza sa operațională fiind de peste 100 de km. În primăvară, aliații discutau despre posibilitatea adaptării acestora pentru aeronavele ucrainene MiG-29 și Su-27, de producție sovietică, dar nu este clar dacă s-a reușit modificarea acestora în acest sens. Datorită razei sale mari de acțiune, racheta are nevoie să comunice cu aeronava și să primească coordonatele țintei aeriene de la aceasta încă o perioadă după lansare, iar avioanele de luptă sovietice nu sunt echipate în acest sens.

Ucraina a primit deja rachete AMRAAM de la aliații săi europeni, dar acestea sunt folosite în varainta anti-aeriană, fiind lansate de la sol de sistemele NASAMS, ceea ce le face mai puțin eficiente în lupta cu elicopterele sau cu avioanele de atac ce zboară la mică înălțime decât dacă ar fi lansate de pe avioane de luptă.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday