Frontul de Sud. Statul Major al Armatei Ucrainene a învinuit Federația Rusă pentru bombardarea Insulei Șerpilor, la doar o zi după ce rușii s-au retras din zonă: ”Conducerea Forțelor Armate nu respectă propriile declarații, propriul gest de bunăvoință. În jurul orei 18 (pe 1 iulie), o pereche de avioane Su-30 a efectuat atacuri cu bombe cu fosfor asupra Insulei, unde rușii au susținut că și-au încheiat misiunea”. Un astfel de atac nu a fost asumat de partea rusă.

Donbas. Potrivit raportărilor Statului Major ucrainean, inamicul a încercat fără succes să înainteze în sudul și sud-vestul Lisiceansk, pentru a-l încercui și a tăia liniile de aprovizionare ale ucrainenilor. 

Continuă luptele în zona autostrăzii T1302 Bakhmut – Lisiceansk, pe care rușii n-au reușit încă să o treacă. Potrivit presei ucrainene, patru persoane și un copil au fost răniți în urma bombardamentelor. În schimb trupele Kremlinului s-au regrupat în nordul și NV orașului, unde au bombardat mai multe localități din vecinătate.

Rușii nu au desfășurat noi ofensive asupra orașului Sloviansk, concentrându-se pe îmbunătățirea pozițiilor tactice și aducerea de noi trupe, cel mai probabil pentru a-și relua atacurile.

Zaporojie. ISW consideră că autoritățile ruse se pregătesc pentru integrarea centralei de la Zaporojie în sistemul lor național de energie, astfel contrazicând afirmația anterioară că centrala vinde energie numai Ucrainei. Rușii ar putea pregăti o acțiune sub steag fals pentru a acuza partea ucraineană de iresponsabilitate în gestionarea activității nucleare și pentru a justifica preluarea controlul deplin.

Harkov. Ucrainenii au lansat o ofensivă respinsă de inamic, care a lansat o contraofensivă aeriană la Mospanove, situat la 55 de kilometri distanță de Harkov. Șeful administrației regionale susține că ucrainenii n-au mai pierdut niciun teritoriu de când au eliberat orașul, în mai, informație considerată probabil neadevărată de ISW.

Sursă alternativă: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday