Potrivit Institute for the Study of War, oficialii ucraineni admit că armata ucraineană efectuează mai multe operațiuni de contraofensivă în regiunea Herson. Consilierul administrativ al regiunii Herson a declarat ieri că forțele ucrainene întreprind acțiuni contraofensive nespecificate în regiune. Președintele Zelenski a declarat cu o zi înainte că forțele țării sale avansează ”pas cu pas” în Herson, fără a preciza dacă este o contraofensivă mai largă. Armata ucraineană bombardează podurile din regiunea Herson pentru a-i împiedica pe ruși să mute echipamente în oraș și pentru a le crea probeme logistice.

Pe de altă parte, crește panica în rândul naționaliștilor ruși, pe măsură ce ritmul operațiunilor rusești încetinește. Canalul de Telegram Moscow Calling, cu 31 de mii de abonați, definește primirea de către Ucraina a sistemelor de rachete HIMARS drept punctul de cotitură al războiului. Moscow Calling a insinuat că recentele lovituri ucrainene asupra depozitelor, nodurilor de comunicații și depozitelor Rusiei au un impact devastator și potențial ireversibil asupra dezvoltării viitoarelor ofensive rusești.

ISW mai notează că Kremlinul se confruntă probabil cu o creștere a disidenței interne, care este încă foarte limitată, în cadrul enclavelor minorităților etnice. Armata rusă recrutează, în special din aceste zone, personal pentru a-l trimite pe front.

Evenimentele principale, conform ISW:

  • Oficiali din Ucraine recunosc că forțele sale efectuează operațiuni de contraofensivă în regiunea Herson.
  • Kremlinul se confruntă cu o disidență internă tot mai mare (încă foarte limitată) din partea minorităților etnice care poartă în mod disproporționat povara războiului.
  • Forțele ruse au efectuat atacuri terestre limitate la nord-vest de Sloviansk, la est de Siversk și la sud de Bakhmut.
  • Armata ucraineană a bombardat toate cele trei poduri controlate de ruși care duc în orașul Herson, în ultima săptămână.
  • Rușii au încercat atacuri terestre limitate în regiunea Herson.
  • În teritoriile ocupate, Kremlinul continuă eforturile de a-și consolida controlul administrativ și pregătește referendumuri în vederea anexării.
  • Ministrul de Externe al Rusiei confirmă planurile Moscovei de a schimba regimul de la Kiev. ”Vom ajuta poporul ucrainean să se elibereze de regimul care este absolut antipopular şi antiistoric”, a declarat Lavrov, aflat în vizită în Egipt.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday