Într-o scrisoare publicată pe contul său de Telegram, Vladimir Saldo, administratorul impus de Rusia în regiunea ucraineană Herson a precizat că rezidenții au luat “o decizie istorică” în favoarea anexării la Rusia și i-a înaintat președintelui Vladimir Putin o solicitare de anexare a regiunii la Rusia. O decizie similară a luat și liderul administrației proruse din Luhansk și este de așteptat că cereri similare să înainteze și liderii instalați de Moscova din celelalte două regiuni, Zaporojie și Donetk.

Conform oficialilor proruși din cele patru regiuni unde au avut loc referendumuri, Herson, Zaporojie, Donetk și Luhansk, rezultatele au arătat că procentul cetățenilor care doresc anexarea la Rusia variază între 87% și 99,2%, în funcție de regiune. 

Guvernele occidentale au precizat că referendumurile și, implicit, procentul extrem de mare al cetățenilor care vor anexarea au fost un pretext pe care Rusia îl invocă pentru a prelua 15% din teritoriul ucrainean și au amenințat că vor impune un nou set de sancțiuni Moscovei în cazul în care continuă cu planurile de anexare. 

Dacă Rusia declară astfel oficial că cele patru regiuni ucrainene vor fi considerate de acum încolo parte a teritoriului său, Putin ar putea interpreta orice încercare a Kievului de a le recupera un atac direct asupra Rusiei, justificând astfel totodată un potențial răspuns militar mai dur. 

Sursa: Reuters 

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday