Analiștii consultați de Reuters se așteptau la o inflație de 4,7% în ultima lună a lui 2021. CNBC amintește că indicatorul era deja din noiembrie 2021 la un nivel nemaiatins, +4,9%, iar în următoarea lună doar și-a continuat creșterea. 

Pe lângă creșterea tarifelor la energie (+26%), care a fost principalul factor ce a determinat avansul, au mai contat și scumpirea alimentelor și tutunului (+3,2%), a serviciilor (+2,4%) și a bunurilor de import. Economiștii consultați de CNBC spun că pandemia de coronavirus și indicele prețurilor de consum vor influența performanța economică în 2022.

Evoluția inflației a luat prin surprindere oficialii Băncii Centrale Europene, care declarau că indicele va crește doar pentru câteva luni, în urma redeschiderii economiilor în perioada de vară. Apetitul gospodăriilor a fost temperat și de blocajele la nivel de lanțuri de aprovizionare. Totuși, BCE anticipează că până la finalul anului, inflația va reveni la sub +2%, și pe fondul ieftinirii energiei în lunile calde.

Surse alternative: Reuters, CNBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday