La nivelul întregului bloc comunitar, inflația a fost în ianuarie de +5,6%, de  la 5,3% în decembrie. După metodologia Eurostat, România a avut o inflație de +7,2%, peste media europeană și peste media Zonei Euro.

Franța a înregistrat cea mai mică rată a inflației (+3,3%), apoi Portugalia (+3,4%) și Suedia (+3,9%). La polul opus se situează Lituania (+12,3%), Estonia (+11%) și Cehia (+8,8%).

Rata anuală a inflației în Zona Euro a atins noi valori record în ultimele trei luni: dacă în noiembrie a fost de +4,9%, în decembrie a urcat la +5%, iar în ianuarie și-a continuat creșterea, la +5,1%.

În continuare, majorarea tarifelor la energie (+2,8 puncte procentuale) a fost principalul factor care a influențat inflația, fiind urmată de scumpirea tarifelor pentru servicii (aproape un punct procentual) și a prețurilor la alimente, tutun și băuturi alcoolice (+0,77 punct procentuale).

Sursă: Eurostat.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday