Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a scăzut în luna august la 3,9%, de la 4,1% în iulie, în condițiile în care cartofii s-au scumpit cu 16% de la începutul anului. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este 4,1%.

În iulie, rata anuală a inflației a crescut la 4,1%, după ce scăzuse la 3,8% în iunie.

În august 2019, față de aceeași lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,02%, prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 2,98%, în timp ce serviciile s-au scumpit cu 4,23%.

Față de începutul anului, printre cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în august, la cartofi (16%), fructe și conserve din fructe (12,9%) și carne de porc (4,92%).

Prețul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte prețuri, a crescut, față de decembrie, cu 4,64%.

Banca Națională a României (BNR) a anunțat în august că menține la 4,2% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și a crescut, de la 3,3% la 3,4%, prognoza pentru decembrie 2020. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara că prețurile sunt împinse în sus de o cerere în exces și că inflația va fi ținută sub control, chiar dacă urmează doi ani electorali.