Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a scăzut în luna august la 3,9%, de la 4,1% în iulie, în condițiile în care cartofii s-au scumpit cu 16% de la începutul anului. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este 4,1%.

În iulie, rata anuală a inflației a crescut la 4,1%, după ce scăzuse la 3,8% în iunie.

În august 2019, față de aceeași lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,02%, prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 2,98%, în timp ce serviciile s-au scumpit cu 4,23%.

Față de începutul anului, printre cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în august, la cartofi (16%), fructe și conserve din fructe (12,9%) și carne de porc (4,92%).

Prețul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte prețuri, a crescut, față de decembrie, cu 4,64%.

Banca Națională a României (BNR) a anunțat în august că menține la 4,2% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și a crescut, de la 3,3% la 3,4%, prognoza pentru decembrie 2020. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara că prețurile sunt împinse în sus de o cerere în exces și că inflația va fi ținută sub control, chiar dacă urmează doi ani electorali.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday