România este una dintre cele 7 țări membre ale Uniunii Europene grav afectate de deșertificare, conform al unui raport al Curții de Conturi Europene. Zona în care situația este critică este în sudul țării, la granița cu Bulgaria. Cele mai afectate regiuni sunt Dobrogea, sudul Moldovei şi sudul Câmpiei Române, județul Dolj având soluri nisipoase pe mai mult de 100.000 de hectare. 

Foto: Desertification in the EU

Alte țări puternic afectate sunt  Portugalia (zona de sud), Spania (zone întinse), Grecia (sud-est), Cipru, Italia (Sicilia) și Bulgaria (nord). Raportul arată că fenomenul deșertificării s-a accentuat, comparativ cu datele publicate în 2008. Totuși, raportul arată că nu există o strategie comună pentru combaterea acestui fenomen. 

Conform Curții Europene de Conturi, deșertificarea duce la transformarea treptată a unor terenuri cu soluri fertile în deșerturi, fenomen determinat de secetele prelungite și de exploatarea extensivă a terenurilor agricole.

Raportul integral

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday