Un raport întocmit de grupul de experți Royal United Services Institute, analizat de BBC, detaliază procesul de pregătire al serviciilor de spionaj rusești pentru invazia Ucrainei. În cele 39 de pagini ale raportului, bazat pe documente oficiale, declarații ale unor oficiali ai serviciilor secrete ucrainene, cercetări și informații de pe câmpul de luptă, se arată că pregătirile pentru invazie au început în iunie 2021.
Deși războiul a început pe 24 februarie 2022, timpul de pregătire nu a fost suficient. Șeful Serviciilor Secrete Externe rusești (SVR) i-a cerut președintelui Vladimir Putin chiar ca invazia să fie amânată, se arată în raport. Totuși, președintele a respins cererea și a continuat planul de invazie. Experții sunt de părere că agențiile de spionaj au avut mai mult succes decât Armata Rusă în îndeplinirea obiectivelor. Au existat și “mici greșeli”, precum evaluarea inițială dinaintea invaziei transmisă lui Putin, în care agenții Serviciului Federal de Securitate (FSB) estimau că Kievul urma să fie cucerit într-o perioadă scurtă de timp.
“Serviciile speciale rusești au reușit să recruteze o rețea de mari dimensiuni de agenți în Ucraina înainte de invazie. O mare parte din sprijin a rămas viabil și după invazie, furnizând un flux constant de informații Armatei Ruse”, se arată în raport. Agenții ruși au reușit să facă acest lucru prin formarea unor grupuri operaționale temporare care s-au concentrat asupra unor orașe-țintă, precum Melitopol, Herson și Mariupol.
Pe măsură ce forțele ruse au preluat controlul regiunilor ucrainene, FSB a reușit “să subjuge populația” prin diferite metode. Agenții FSB au confiscat dosare ale guvernului ucrainean de la sediile locale și au descărcat hard-disk-urile calculatoarelor, lucru ce le-a permis să întocmească liste cu persoanele care lucrau pentru stat și domiciliul acestora. Potrivit principalului autor al raportului, Jack Walting, pentru a extrage mai multe informații de la civili, FSB a folosit metode de tortură și intimidare, deși Rusia a negat în repetate rânduri acuzațiile de încălcare a drepturilor omului în Ucraina. Ca urmare, cel puțin 800 de oficiali ucraineni au ajutat agenții FSB, fie de bunăvoie, fie împotriva voinței lor.
O altă modalitate de a obține controlul asupra populației a fost limitarea accesului la informații legate de situația războiului. Populația aflată sub ocupație rusă a fost, astfel, izolată, neavând acces la televizor, internet sau radio. Raportul estimează că era necesar ca doar 8% din populația unei zone ocupate să fie controlată pentru a obține controlul complet asupra regiunii.
Sursă alternativă: BBC
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.