FAO, organizația ONU pentru Alimentație, calculează lunar un indice pe baza prețurilor alimentelor de bază. Dacă în ianuarie, valoarea indicatorului era de 135,4 puncte, luna trecută a crescut cu 3,9% până la 140,7 puncte, cea mai mare atinsă vreodată.

Separat, prețul pentru uleiuri s-a majorat cu 8,5% din ianuarie în februarie, și pe fondul temerilor că va scădea volumul exporturilor prin porturile de la Marea Neagră, în contextul războiului din Ucraina. Produsele lactate s-au scumpit cu 6,4%, cerealele cu 3%, carnea cu 1,1%, în vreme ce zahărul s-a ieftinit cu 1,9%.

FAO subliniază că scumpirile au provocat și o creștere a inflației, fenomen ce pune în pericol comunitățile sărace din țările care depind de importuri. De asemenea, estimează o producție totală de grâu de 790 de milioane de tone, față de 775 de milioane în anul trecut.

Sursa: Comunicat FAO

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday