Potrivit raportului anual, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a soluționat în 2019 o sută de investigații privind managementul și cheltuirea fondurilor europene, dintre care 11 dosare de fraudă cu fonduri europene se referă la România. Nouă dintre dosare au fost soluționate cu recomandări din partea instituției europene. 

Pe locul doi din punct de vedere al fraudelor cu fonduri europene s-a clasat Italia cu nouă dosare soluționate, urmată de Grecia, Polonia și Bulgaria cu câte șapte dosare fiecare.

Printre domeniile în care OLAF a descoperit fraude cu fonduri europene în România se numără ferme de acvacultură, în zone unde nu există apă (prejudiciu de 1,3 milioane de euro), fonduri europene pentru prevenirea incendiilor de pădure (proiectul ar fi trebuit realizat de un consorțiu format din cinci întreprinderi mici și mijlocii cu sediul în Irlanda, Franța, Spania și România, dar care au sifonat banii, iar o bună parte au cheltuit-o pentru proiectul unui cazinou) sau fonduri pentru managementul apelor uzate (102 milioane de euro) .

Rezultatele în materie de investigare obținute de OLAF în 2019, în cifre:

•    OLAF a finalizat 181 de investigații, formulând 254 de recomandări adresate autorităților relevante ale statelor membre și ale UE.
•    OLAF a recomandat recuperarea a 485 de milioane EUR, care să fie restituite bugetului UE;
•    OLAF a deschis 223 de noi investigații.

Tendințe identificate în investigațiile antifraudă:

Raportul identifică principalele tendințe care au apărut sau au continuat în 2019:

•    practici coluzive și manipularea achizițiilor publice;
•    sisteme transfrontaliere care fac detectarea mai dificilă;
•    vizarea frecventă a proiectelor în țări terțe;
•    vizarea în continuare a finanțării cercetării;
•    contrabanda și contrafacerea, care implică rețele transfrontaliere complexe.

Sursa: Comisia Europeană.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday