Acordul climatic de la Paris din 2015 a stabilit menținerea temperaturii la nivel global sub pragul de 1,5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, pentru a preveni efectele încălzirii globale. Cercetătorii avertizează că, dacă acest prag este depășit, creșterea temperaturii va duce la apariția mai multor valuri de căldură, furtuni extreme sau secete.  

Raportul a fost publicat de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), care, anul trecut, spunea că șansa de a depăși acest nivel, în următorii cinci ani, este de doar 20%. Organizația a explicat că această creștere bruscă a procentului este cauzată de îmbunătățirile aduse tehnologiilor folosite, care arată că, de fapt, Pământul s-a încălzit mai mult decât credeam”.

Analiza se bazează pe cercetările oamenilor de știință din 10 țări, inclusiv SUA și China, și a UK Met Office, serviciul de meteorologie britanic. 

Creșterea temperaturilor va duce la topirea gheții, niveluri mai ridicate ale mării, valuri de căldură mai frecvente, dar și alte fenomene meteorologice extreme, cu un impact asupra sănătății, mediului, alimentației”, a spus Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale. 

Prin acordul de la Paris se stabilea menținerea creșterii temperaturii la nivel global sub două grade celsius și încercarea de a preveni depășirea pragului de 1.5 grade. La momentul stabilirii obiectivelor s-a avut în vedere situația schimbării temperaturii în următorii 30 de ani. Totodată, OMM spune că, cel puțin unul din următorii cinci ani va fi cel mai călduros. 

Sursa: BBC, Sky News 

Grafic: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday