Potrivit unui raport intitulat „NATO 2030”, citat de Reuters, privind reformarea alianței China cunoaște o ascensiune militară, factor care trebuie să ducă la noi metode de apărare din partea NATO. “China nu mai este partenerul comercial la care spera Occidentul. Este puterea în creștere a secolului nostru și NATO trebuie să se adapteze”, a spus un diplomat. 

Între cele 138 de propuneri este menționat și faptul că NATO trebui să păstreze un avantaj tehnologic față de China, prin protejarea rețelelor și a infrastructurii informatice.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că ascensiunea Chinei reprezintă “o provocare importantă pentru securitatea noastră”. “China investește masiv în noi arme. Încearcă să intimideze alte țări”, a mai adăugat acesta.

Raportul va fi discutat marți de miniștrii de externe ai NATO, pentru a fi prezentat șefilor de stat și de guvern, anul viitor.

Reuters precizează că chiar dacă epoca “America First” a președintelui Donald Trump se încheie și europenii salută alegerea președintelui Joe Biden, tensiunile legate de capacitatea NATO de a acționa nu dispar, iar unii aliați europeni sunt încă îngrijorați cu privire la resursele cheltuite pentru apărare.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday