Conform raportului Digital News 2018, realizat de către Institutul Reuters, în România, ”Climatul politic agitat a generat niveluri ridicate de dezbateri online și interes public ridicat”, dar, în același timp, ”Polarizarea accentuată a redacțiilor a dus la scepticism, frustrare și încredere redusă în media a publicului.”

”Deși anul 2016 a fost caracterizat de o redusă sau chiar inexistentă dezbatere electorală, 2017 a consemnat o schimbare radicală în politică și o întoarcere la 180 de grade a acoperirii media. Prima coaliție PSD-ALDE, care a propus unele dezincriminari ale infracțiunilor de corupție ale funcționarilor publici, care pare a fi o  încercare de salvare a liderilor politici de acuzații penale, a atras atenția media. Reacția publicului a fost imensă, incluzând demonstrații stradale pentru susținerea democrației și a funcționării legii în stat.

După aceste evenimente, presa a încercat să stimuleze și să susțină opinia publică în legătură cu legile propuse, dar și cu justiția, economia, sărăcia și investițiile publice. Coaliția guvernamentală a schimbat premierul României de trei ori între ianuarie 2017 și ianuarie 2018, astfel încât interesul pentru dezbaterea publică a crescut și mai mult. Polarizarea redacțiilor s-a accentuat, precum și cererea publică, exprimată prin social media, ca cei vinovați să răspundă în fața legii. Astfel, atenția a fost îndreptată nu numai la subiectele pe care le acopereau jurnaliștii, ci și la modul în care făceau acest lucru. 

https://reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/sites/default/files/digital-news-report-2018.pdf

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday