Prognoza a fost făcută de către Climate Action Tracker (CAT), o coaliție formată din numeroși cercetători, care a analizat obiectivele asumate de liderii lumii pentru următorii zece ani. CAT a transmis că la finalul acestui interval de timp, volumul emisiilor de carbon va fi de două ori mai mare decât ar trebui să fie, pentru ca obiectivul de la Paris 2015 să fie îndeplinit.

Ancheta contrastează puternic cu optimismul care a caracterizat prima săptămâna a lucrărilor COP26 de la Glasgow. În baza obiectivelor pe termen lung, țările prognozau o creștere a temperaturii globale cu 1,8 – 1,9 grade peste nivelul dinainte de Revoluția Industrială.

Mulți dintre participanții la conferință au încercat să prezinte situația ca și cum obiectivul Paris 2015 ar fi în curs de atingere, însă suntem foarte departe de acest lucru. Ei minimizează nevoia de a adopta măsuri pe termen scurt în armonie cu ținta de 1,5 grade”; a spus Bill Hare, membru CAT.

”Este grozav că țările vor să atingă neutralitatea climatică pe termen lung, dar decalajul dintre ele trebuie redus cu măsuri pe termen scurt, Glasgow are un decalaj serios de credibilitate”; a adăugat Hare. 

Acordul Climatic de la Paris prevede că omenirea trebuie să facă eforturi pentru ca Pământul să se încălzească cu ‘mult mai puțin de 2 grade Celsius” până la finalul secolului, ținta optimistă fiind o încălzire de +1,5 grade. În cazul ratării obiectivului, nivelul oceanului planetar va crește, iar fenomene meteorologice extreme, precum furtunile, inundațiile, valurile de secetă sau incendiile de vegetație  se vor produce pe tot globul pământesc.

Angajamentele din prima săptămână a Conferinței ONU pentru climă:

  • peste 190 de țări și organizații au anunțat planuri de renunțare treptată la cărbune, cu termene și angajamente diferențiate. Dintre semnatari nu fac parte și Australia, China, India sau SUA.
  • peste 80 de țări s-au angajat ca până în 2030 să-și reducă emisiile de metan cu 30%. La acord nu au aderat Rusia, China sau India.
  • peste 100 de națiuni ale lumii au căzut de acord pentru oprirea despăduririlor până în 2030. Printre semnatari, Brazilia, Rusia, Canada, Indonezia și Congo, țări care dețin 85% din pădurile planetei.
  • Financial Times a scris că un acord de eliminare a mașinilor pe benzină și motorină până în 2035-2040 urmează să fie anunțat. Înțelegerii nu-i subscriu SUA, China sau Germania, iar constructorii BMW, Volkswagen și Toyota se opun.;

Sursă alternativă: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday