Cele mai mai riscuri pentru disponibilizarea temporară din UE s-au regăsit în sectorul de turism (cazare) și cel de alimentație publică (restaurante). Cei mai expuși riscului au fost tinerii angajați (vârste între 16 și 24 de ani) și cei de la locurile de muncă pentru care se cere o calificare scăzută.

Consecințele sociale și economice ale pandemiei variază de la o țară la alta, iar impactul a fost mai mare în special în Spania, Italia, Cipru, Irlanda și Grecia. Mai mult, probabilitatea de a pierde locul de muncă este de două până la trei ori mai mare pentru persoanele cu venituri reduse din Spania, Irlanda, Italia sau Portugalia.

Polonia, Bulgaria, Danemarca, România, Slovacia și Cehia sunt țările cel mai puțin afectate de disponibilizările temporare, atât pentru persoanele care câștigă salarii peste medie, cât și pentru cele cu salarii medii sau minime pe economie.

Eurostat precizează că în general persoanele cu venituri reduse, inclusiv cele aflate sub pragul de risc al sărăciei, sunt mai susceptibile să fie disponibilizate temporar sau să-și piardă locul de muncă. Muncitorii tineri, slab calificați și din sectorul cazării și alimentației sunt adesea suprareprezentați în grupurile cu venituri mici din multe țări și, prin urmare, prezintă un risc mai mare.

Sursă: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday