Estimarea din raportul Departamentului pentru Apărare (DoD) se bazează pe numărul de silozuri construite pentru rachetele și pe testele efectuate în ultimul an de China, motiv pentru care evaluarea diferă mult față de cea de anul trecut, care indica că statul chinez își va dubla capacitățile nucleare, până la 400, la finalul deceniului. Spre comparație, Statele Unite dispun de 3.750 de focoase nucleare, potrivit ultimelor date furnizate de Departamentul de Stat.

Potrivit documentului DoD, regimul comunist chinez va termina de modernizat toate capacitățile militare și va dispune de o armată de elită până în 2049, când va aniversa o sută de ani de la preluarea puterii. Potrivit documentului, pandemia de coronavirus a fost declanșatorul pentru politica externă a țării, care s-a folosit de asistența externă pentru a-și spori influența în teritoriu.

Raportul a fost publicat la câteva ore după ce Mark Milley, șeful Statului Major, a avertizat că expansiunea Chinei în estul Asiei, în special către Taiwan, este printre cele mai mari schimbări geostrategice de până acum.

Un oficial american a declarat pentru CNN, sub anonimat, că “expansiunea militară a Chinei ne îngrijorează cu adevărat. Una este să observi ce fac, dar ei nu au explicat și de ce o fac”. A adăugat că, în ciuda faptului că țara susține că nu va începe niciodată un atac cu arme nucleare, există și circumstanțe în care acest angajament ar putea fi încălcat.

“Ritmul în care China se dezvoltă în acest sector este mai rapid decât noi am anticipat și mult peste poziția în care țara a fost în istorie”, a mai spus oficialul. În prezent, asemeni Washingtonului, Beijingul dispune de o triadă de armament nuclear, formată din rachete balistice care pot fi lansate din aer, precum și de rachete lansate de pe uscat sau de pe mare.

Federația Oamenilor de Știință Americani a analizat procesul de construire a silozurilor pentru rachete. A atras atenția că, deși construirea durează câțiva ani de zile, în final va oferi Chinei mai multe opțiuni pentru a lovi, de exemplu Taiwanul. Regimul de la Beijing se concentrează, de asemenea, să descurajeze implicarea altor state în ceea ce numește “o problemă de politică internă”.

Sursa: CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday