În raport se susține că țara noastră rămâne o sursă primară pentru traficul femeilor și al copiilor, atât pentru muncă forțată, cât și pentru cerșit. Experții arată și o creștere a căsătoriilor forțate. După căsătorie, femeile sunt traficate fie pentru prostituție, fie la muncă. În plus, minorii reprezintă aproape 50% din victimele traficate.

Autoritățile au anchetat, au urmărit penal și au condamnat mai puțini traficanți decât anii anteriori. Departamentul de Stat atrage atenția și asupra fondurilor insuficiente pentru asistența și protecția socială a victimelor. 

În raportul de anul acesta se arată că România nu îndeplinește standardul privind eliminarea traficului de persoane. „Raportul a constatat că îngrijirea victimelor a fost deficitară. Au fost traficați cu nerușinare oameni, infractorii considerând că vor scăpa nepedepsiți. Cer protejarea victimelor traficului și repararea prejudiciilor produse de fostul guvern”, a declarat ambasadorul SUA în România.

Departamentul de Stat oferă o serie de recomandări țării noastre. Între acestea: 

  • Identificarea în mod proactiv a potențialelor victime, în special din rândul populației vulnerabile
  • Modificarea legislației pentru a permite finanțarea substanțială a ONG-urilor care sprijină victimele traficului de persoane
  • Creșterea anchetelor privind traficul de persoane și a procurorilor specializați în acest domeniu
  • Îmbunătățirea accesului la asistență medicală și psihologică a victimelor
  • Protejarea martorilor din anchetele de acest fel
  • Consiliere juridică gratuită pentru victime

Raportul complet poate fi consultat AICI.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday