Raport al Asociației pentru Pensii Private. Pilonul II a avut un randament mediu anual de 7,3% în cei 14 ani de funcționare. Analiștii estimează că deprecierea valorii activelor administrate va fi recuperată în a doua jumătate a anului, când inflația și dobânzile sunt așteptate să scadă.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a întocmit un bilanț al primilor 14 ani de funcționare a Pilonului II de pensii private obligatorii. Specialiștii asociației arată că în cei 15 ani, câștigul net generat de Pilonul II a fost de 16,4 miliarde de lei, rezultând un randament mediu anual de 7,3%.

Potrivit APAPR, contribuțiile brute virate în sistem s-au ridicat la 72,5 miliarde de lei, iar plățile deja realizate de fonduri la 850 de milioane de lei. Calculele au fost efectuate de asociație, pe baza datelor obținute de la ASF, de la Institutul de Statistică și de la administratorii celor șapte fonduri private.

În comunicatul de presă, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat arată faptul că activele administrate s-au depreciat cu circa 5,9%, până la 88 de miliarde de lei, ”pe de-o parte din cauza războiului din Ucraina, pe de altă parte din cauza inflaţiei record care afectează toate statele lumii, criză plecată de la preţurile energiei şi altor materii prime”.

Specialiștii au detaliat: ”Această reducere este cauzată în principal de deprecierea portofoliului de titluri de stat, în care fondurile de pensii private își investesc aproximativ două treimi din active. În ultimul an (iunie 2021 – iunie 2022), indicele de preț al tuturor titlurilor de stat emise de România a scăzut cu 12%, dintre care 8% doar anul acesta. În același timp, Bursa de la București, unde fondurile de pensii investesc circa un sfert din bani, a performat mult mai bine decât alte piețe din Europa și din lume, indicele BET-XT-TR, un reper pentru plasamentele Pilonului II, având o scădere de doar 1% pe primele 5 luni”.

APAPR menționează că deprecierile din această perioadă nu sunt cauzate de scăderi bursiere, ci de deprecierea temporară a valorii titlurilor de stat din portofoliu: ”Pentru faptul că fondurile de pensii sunt investitori pe termen lung, care cumpără și păstrează titlurile de stat până la maturitate, practic această scădere se va resorbi până la maturitatea titlurilor, al căror preț revine invariabil la valoarea nominală. Practic, această depreciere se va inversa imediat ce inflația și dobânzile vor reveni pe tendință descendentă, moment pe care analiștii îl estimează în trimestrele 3 sau 4 ale acestui an”.

Prezentarea integrală a APAPR:

prezentare APAPR 15.06.2022

Folosim cookies