Fotó: Bődey János / Telex

Manifestanții au blocat Podul Margit din centrul capitalei ungare, pentru a protesta împotriva noii legislații care ar putea duce la o creștere a taxelor pentru sute de mii de oameni.

Protestul a fost inițiat de zeci de curieri pe scutere și biciclete, deoarece ei sunt cei mai afectați de noua legislație, care pretinde că va combate evaziunea fiscală. Noua legislație restricționează accesul la o formă populară de regim fiscal, care permite plata unei taxe lunare forfetare de 50 mii de forinți (123 de dolari).

Protestul nu a reușit să descurajeze partidul de guvernământ al lui Viktor Orban, care a adoptat proiectul de lege în câteva ore de la prezentarea lui. Guvernul susține că regimul fiscal pentru așa-numiții ”mici contribuabili”, folosit de 450 de mii de maghiari, a determinat companiile să nu angajeze personal pentru a evita plata unor impozite mult mai mari pe salarii.

Procedura rapidă de adoptare a legii a sfidat, de asemenea, angajamentul luat de administrația lui Orban în fața Uniunii Europene de a opri practica schimbării peste noapte a legislației, cu puține consultări sau în lipsa acestora. Partidele de opoziție spun că guvernul recurge în mod regulat la astfel de mișcări pentru a evita dezbaterea asupra schimbărilor pe care le impune.

Sursă: Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday