Premierul grec, Alexis Tsipras, a supraviețuit moţiunii de cenzură iniţiate ca urmare a acordul privind denumirea Macedoniei.

A fost depusă de principalul partid de opoziție, dar rezultatul a fost 153-127, moțiunea fiind respinsă. Astfel, duminică va avea loc ceremonia istorică de semnare a acordului. Între timp, au avut loc proteste masive atât în fața Parlamentului, cât și în alte orașe ale Greciei, precum și ciocniri între manifestanți și poliție. Forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene pentru a-i opri pe manifestanții care încercau să intre în Parlament.

Tsipras și omologul său macedonean Zoran Zaev au convenit că vecinul Greciei va fi redenumit Republica Macedonia de Nord. Scopul înțelegerii este să distingă țara de o provincie grecească identică. Numele a fost subiect de coontroversă pentru mai mult de două decenii de la destrămarea fostei Iugoslavii, iar Atena a argumentat că, prin utilizarea numelui Macedonia, țara ar fi sugerat că are o pretenție față de regiunea greacă.

 https://www.bbc.com/news/world-europe-44509996

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday