Ministrul Tudorel Toader a anunțat, la ieșirea de la Consiliul Superior al Magistraturii, că procurorul-șef interimar al DNA, Anca Jurma, a decis să renunțe la funcție. Mandatul de șase luni al acesteia urma să expire, iar Jurma nu a solicitat prelungirea mandatului.

Anca Jurma a preluat în luna iulie conducerea interimară a DNA. A ocupat anterior și funcția de consilier al Laurei Codruța Kovesi. La finalul anului trecut a apărut în presă înregistrarea unei discuţii dintre procurorul-şef interimar al DNA şi o subalternă, conform Digi24. Cele două vorbeau despre o stare generală de demobilizare în parchetul anticorupţie. Anca Jurma a precizat că discuţia a fost despre găsirea unor căi de revitalizare a activităţii. A mai spus şi că nu i-a fost cerut acordul pentru ca această discuție să fie înregistrată.

Principalele declarații ale lui Tudorel Toader:

,,Secția nu avea decât să ia act de voința dânsei, de retragere a consimțământului acordului.

Sigur, altă soluție nu ai (n.r. întrebat dacă asta înseamnă că va urma un alt interimat). Înțeleg că Jurma nu a vrut să mai asigure interimatul. Acordul de voință este o chestiune strict personală. Dânsa este în măsură să spună în ce condiții și-a retras acordul.

Când am intrat vă spuneam că procedura nu s-a încheiat. Reiterez răspunsul, procedura nu s-a încheiat. Nimeni nu are drept de decizie discreționar dincolo de prevederile Constituției. (n.r. dacă președintele o respinge din nou pe Adina Florea)”.

Întrebat dacă președintele este obligat să o numească pe Adina Florea în funcția de procuror șef, ministrul a declarat: ,,Eu mă bucur că înțelegeți”.

Ministrul Justiției a criticat-o pe Anca Jurma după ce aceasta a avut o întâlnire cu fostul cu ambasador al SUA în România, Hans Klemm. ,,Voi avea o discuție cu Anca Jurma să întreb cât de normal e ca un procuror-şef să se ducă la o ambasadă că l-a chemat nu ştiu care ambasador să-l felicite că a fost soare azi”, declara atunci ministrul.

Amintim că Tudorel Toader a propus-o pe Adina Florea pentru funcția de procuror-șef al DNA, dar pe data de 21 noiembrie Klaus Iohannis a respins propunerea, spunând că nu îndeplinește condițiile de legalitate.

Pe 27 decembrie însă, Tudorel Toader a retrimis propunerea Adinei Florea pentru funcția de procuror-șef al DNA. ,,Trimit și pentru ceilalți cinci procurori pe care i-a respins, arătându-i că nu e vorba de nelegalitate”, a declarat el.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday