Procurorul şef al DIICOT, Felix Bănilă, a susținut o declarație de presă referitoare la cazul Caracal și a prezentat cronologic evoluția cazului. Felix Bănilă amintește că Gheorghe Dincă, suspect principal, a recunoscut că le-a ucis pe Alexandra și Luiza, cărora le-a incinerat cadavrele. În curtea inculpatului au mai fost descoperite și alte fragmente osoase, într-o groapă găsită în curte.

https://www.facebook.com/privesc.eu/videos/363196844626648

Principalele declarații ale lui Bănilă:

Având în vedere interesul constant crescut precum și necesitatea unei informări complete, în limitele competenței urmăririi penale, în raport de speța Caracal, DIICOT vă aduce la cunoștință următoarele: Organele judiciare au fost sesizate la 15 aprilie despre faptul că în jurul orei 10:30 nepoata sa Luiza a plecat și nu s-a mai întors.

Existând indicii ale comiterii infracțiunii de trafic de persoane, întrucât bunicul victimei fusese apelat telefonic de două ori, de către un bărbat necunoscut, care i-a dat de înțeles că nepoata sa a fost condusă în țară, cauza a fost declinată în favoarea serviciului teritorial Craiova DIICOT.

În raport de împrejurările cauzei, de datele personale ale victimei, de locul inițierii apelurilor telefonice către bunicul acestuia, existând indicii temeinice despre răpirea în scopul exploatării sexuale, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem.

În 25 iulie, organele de poliție au fost sesizate de mama Alexandrei, care anunța că fiica sa nu s-a mai întors la domiciliu, după ce a plecat în mod voluntar de acasă în jurul orei 09:30.

În aceeași zi, în intervalul orar 11:04 – 11:51, poliția Caracal a fost apelată telefonic de către o persoană de sex feminin, care s-a recomandat a fi minora dispărută, apelurile fiind efectuate de la un post telefonic neidentificat, respectiv cartelă pre-pay.

În noaptea ce a urmat, în jurul orei 02:30, au solicitat judecătorului de drept autorizarea perchezițiilor domiciliare. Cu ocazia efectuării perchezițiilor, au fost descoperite urmele arderii unui corp, respectiv cenușă și fragmente osoare calcinate.

Medicul legist din cadrul serviciului de medicină legală, deplasat la fața locului, a precizat că fragmentele osoase sunt de natură umană, motiv pentru care cauza a fost declinată către Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.

Audiat fiind în prezența avocatului din oficiu, suspectul nu a recunoscut că a comis faptele pentru care era urmărit penal, iar procurorul a dispus atunci reținerea pentru 24 de ore a suspectului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de minori.

Inculpatul nu a dorit să facă o nouă declarație, menținându-și declarațiile anterioare, și nu a solicitat avocat ales. Inculpatul a fost arestat pentru o perioadă de 30 de zile și nu a declarat contestație împotriva măsurii. S-a dispus extinderea acțiunii penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane, de omor.

Fiind reaudiat în prezența aceluiași avocat din oficiu, inculpatul a recunoscut de data aceasta faptul că le-ar fi ucis pe ambele fete, după care s-a preocupat să scape de cele două cadavre. Nu a recunoscut însă că le-ar fi violat pe cele două victime și nici infracțiunile de trafic de persoane și de minori.

S-a dispus efectuarea percheziției informatice asupra tuturor aparatelor și a mediilor de stocare descoperite în autoturismul și în locuința inculpatului. S-a dispus efectuarea de percheziții la domiciliul inculpatului.

În curtea inculpatului au fost identificate și alte fragmente osoase umane, ce prezentau interes pentru cauză, în vederea realizării analizelor de laborator. În 3 august 2019 a fost primit de la INML un prim raport, din care rezulta faptul că a rezultat profilul genetic al unei singure persoane, respectiv al Alexandrei Măceșanu. Activitățile de cercetare la fața locului au continuat timp de o lună.

În același timp cu cercetările desfășurate la domiciliul inculpatului, cu examinările efectuate de specialiști, procurorii au procedat la audierea a numeroase persoane în calitate de martori, atât ca evoluție a anchetei, cât și ca urmare a solicitărilor părților civile implicate.

În curtea inculpatului au mai fost descoperite și alte fragmente osoase, într-o groapă găsită în pământ. Cauza în discuție este una complexă și dorim să asigurăm opinia publică de faptul că autoritățile române o tratează cu maximă responsabilitate și cu toate resursele disponibile, iar urmărirea penală se desfășoară cu stricta respectare a articolelor prevăzute în Codul de procedură penală.

Pe 3 august, DIICOT a anunțat că pe baza probelor ADN, „A rezultat profilul genetic al unei singure persoane, respectiv Măceșanu Alexandra, concluzie fundamentată științific pe compararea acestui profil genetic determinat cu profilul genetic determinat al părinților acesteia.”

De asemenea, pe 5 august, DIICOT anunța că a identificat un sac cu cenușă și rămășițe, aparent umane. Descoperirea a fost făcută într-o pădure din apropiere de Caracal, în urma indicațiilor date de suspectul Gheorghe Dincă. Acesta spunea că sunt rămășițele Luizei Melencu (18 ani) pe care a ucis-o și a incendiat-o în luna aprilie. Anchetatorii anunțau că vor proceda la identificarea ADN, la fel ca în cazul Alexandrei Măceșanu.

Pe 14 august, DIICOT anunță că expertiza fragmentelor de oase găsite în pădurea de lângă Caracal arată pentru moment că acestea aparțin unei alte fete decât Alexandru Măceșanu. Suspectul Gheorghe Dincă a indicat faptul că ar fi vorba de Luiza Melencu.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday